Без топла вода, извънредно работно време и по-ниско заплащане. Tакива

...
Без топла вода, извънредно работно време и по-ниско заплащане. Tакива
Коментари Харесай

Българин спи в мухлясала стая, къпе се с канчета, за да работи в Англия

Без топла вода, изключително работно време и по-ниско възнаграждение. Tакива са изискванията на труд съгласно българи, работещи във плантация в Югозападна Англия. Наши сънародници споделят, че мъчно напуснали стопанството. В бунгала в Майкълстоу са настанени българи, които събират нарциси.

Йордан Райков от Горна Оряховица е там от месец и сподели мястото където е настанен. Спи в дребна стая, по чиито стени има плесен. За да възпламени лампата, би трябвало да пусне няколко паунда в машина, която е обвързвана с електромера.



"Пуска се по един паунд и електричеството работи към 2 часа. Има моменти, в които токът стопира ", изясни Йордан пред bTV.



Душове, ток и вода нямало. Къпят се с канчета. Работа за Йордан нямало, от дни притежателите му отказали да бере цветя на полето. Заплащането също се оказва по-ниско от контрактуваното.

Лошите условия разочароват и Гергана и Мария. Двете девойки напущат незабавно, щом идват, предишния петък. Сега са в Лондон.



„ Ние отказахме да си дадем персоналните карти и парите, при което те споделиха, че в случай че не си дадем документите и парите, би трябвало да напуснем същата вечер”, изясни Гергана.

По думите й други хора са си тръгнали на идващия ден.

„ Ако не бяха нашите познати, щяхме да си стоим на станцията, да си плащаме за тока, там пускаш пари в една кутия, става известно, че за тази позиция, за която ни наеха, няма работа. Нито имаше офис там, даже ни споделиха, че работното ни място е на 80 километра от мястото, на което ще спим, и ще си плащаме за пътните”, добави Гергана.

А, Йордан, който е с висше икономическо обучение споделя, че пристигнал във фермата за цветя, с цел да завоюва бързи пари за стартирането на личен бизнес у нас. Разочарован от отношението мъжът се прибира на следващия ден в България.

Офисът на компания "Омега ", изпратила българите във Англия, е затворен откакто избухна абсурда с служащи. Надписът „ Ремонт” стои от дни. Собственикът е в Англия и е освободил чиновниците си.

Още през 2016 година компания „ Омега” е правила активност в нарушаване на условията и лицензът й е лишен. Дружеството обаче апелира и регистрацията му е възобновена.

„ През октомври 2017 година, на последна инстанция, съдът е отменил заповедта на Министерството на труда за отнемането на регистрацията на този медиатор. „ Омега уърк енд травъл” има нова регистрация и тя е годна към момента”, сподели Лиляна Георгиева от Агенцията по заетостта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР