Без спасители остават четири от неохраняемите морски плажове в община

...
Без спасители остават четири от неохраняемите морски плажове в община
Коментари Харесай

Четири морски плажа в община Шабла ще останат без спасители

Без спасители остават четири от неохраняемите морски плажове в община Шабла, за които регионалният шеф, след координиране с Министерство на туризма, разгласи в централизираната система социална поръчка.

Двама бяха претендентите да правят водно-спасителна активност на плажовете „ Космос “, „ Крапец – север “ (част 2), „ Шабла “ и „ Добруджа – Север 1 “, само че единият от тях не дава отговор на условията, а другият претендент се отхвърли, оповестяват от регионалната администрация.

Така до края на дейния летен сезон на територията на област Добрич охраняеми ще са единствено плажовете, отдадени чартърен или концесия от Министерство на туризма. Всички други плажни линии са в листата на неохраняемите, разгласен със заповед на министъра на туризма.

„ Тази година Българският червен кръст Добрич е провел два курса за водни спасители, като във всеки са се обучавали по към 20 души “, заяви шефът на Областния съвет на организацията доктор Артюн Еринозов.

„ Има доста огромен интерес към курсовете за водни спасители най-много измежду младежи – от 17 до 23 година Около 30 % от участващите в курсовете по водно избавяне са девойки на възраст сред 17 и 20 години. Курсовете се организират съгласно инструкцията за водни спасители на БЧК когато и да е през годината, като изискването е курсистите да са навършили 17 години “, сподели Добрин Тодоров, експерт „ Водно-спасителна активност “ към Областния съвет на БЧК-Добрич.

„ Кандидатите избират да получат документ и за басейн, и за море. Но тук думата си споделят опциите им за покриване на изискуемите нормативи за придобиване на квалификационна степен „ Воден избавител на плувни басейни и водни паркове “ и „ Воден избавител на открити водни площи и море “.

Има нормативи на приемните изпити и за басейн, и за море. Тези, които устоят нормативите за басейн и море карат курсове и за двете степени, другите вземат участие в курсове за басейн “, изяснява Тодоров.

Той показва и нормативите – за басейн те са 50 м да се изплуват за 50 секунди, плуване под вода 20 м. и плуване в дисциплината „ Бруст “ 25 метра без време.

За удостоверение за море е нужно да се изплуват 100 м за 1 мин. и 40 секунди, плуване 25 метра под вода, както и 20 метра плуване „ Бруст “ без време.

Кандидатите, които не могат да устоят приемния изпит, не престават подготовката си в плувни клубове, с цел да могат да доближат нужното равнище. Според Тодоров претендентите имат общо взето добра физическа подготовка.

Около 90 % от подготвените спасители остават да работят в България, безапелационен е Тодоров. „ Останалите 10 % най-често вземат участие учат в студентски бригади в чужбина като спасители на басейни “, прибавя експертът.

Дияна Райнова [**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР