Без съмнение двата големи газови проекти Северен поток 2 и

...
Без съмнение двата големи газови проекти Северен поток 2 и
Коментари Харесай

Васко Начев: Ако спре подаването на руски газ към България - можем да компенсираме до 40%

" Без подозрение двата огромни газови планове " Северен поток 2 " и " Турски поток " оказват помощ за своеволията в Украйна през днешния ден ", това съобщи енергийният специалист Васко Начев в предаването " ЕвроДикоФ " на телевизия " Евроком ".

" Най-атрактивен е газопроводът " Ямал ". Това е мястото, което бих нарекъл невралгична точка. Руснаците постоянно понижават количеството по този газопровод, с цел да бъде осъдена Полша поради директните такси ", акцентира той.

" Северен поток 2 " не е да се усили количеството газ за Европа, а с цел да балансира системата. Балансът на газовите връзки беше Украйна с нейните 30 милиарда кубични метра газ в хранилищата. Русия желае да изключи тези възмоности и за това ѝ е необходим " Северен поток 2 ", посочи специалистът.

" В най-хубавия вид илиза недостиг от 60 милиарда куб. метра, които Европа няма от къде да вземе. Тук всичко е на най-много, полутечен газ, вътрешен рандеман и така нататък...Европа се усети и Тимерманс съобщи, че Стария континент ще се откаже от 2/3 от от съветския газ. Това са посочили самите им планове. Това е действителността ", сподели още Начев.

" Грешната европейска политика стартира от 2015-та, а това е резултатът от това. Европа не беше подготвена да мине към въглеродно-неутрална сила. Трябва да има мощни и балансиращи мощности, тъй като не постоянно има слънце....,а нуклеарната централа не може да се стопира и пуска през ден ", добави енергийният специалист.

" Германия е главната причина за цената на електрическата енергия у нас. Ние сме в една енергийна система. Когато няма слънце и вятър в Северна Европа се стига до дефицит, а ние с нашите мощности го зареждаме ", сподели още Начев.

" Ако спре подаването на съветски газ към България можем да компенсираме до 40%. Остава недостиг от 60%, който няма от къде да бъде напълнен ", посочи той.

" С Чирен ще издържим до месец, а по-късно ще паднем под 40%. След това ще се понижат мощностите в индустрията, където може да се пипне - ще се направи ", сподели Начев.

" Ако нещо се случи - първо ще бъде при нефта, а последното към, което ще се посегне е природният газ ", предвижда енергийният специалист.



Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР