Без решения, но подчертаване на разделенията – така завърши срещата

...
Без решения, но подчертаване на разделенията – така завърши срещата
Коментари Харесай

Без споразумение в ЕС за таван на цената на руския газ

Без решения, само че наблягане на раздялите – по този начин приключи срещата на министрите на енергетиката в Брюксел. В основата продължава да бъде предлагането за таван на цените на газа – предлагането на Европейска комисия го дефинира на 275 евро/мегаватчас, като изискванията за активирането му са толкоз строги, че нямаше по какъв начин да влезе в действие още през август, когато цените на горивата биха всички върхове. Много страни желаят по-нисък предел.
Механизмът има три съществени казуса: конфигурацията, цената и положението. С други думи, основните му детайли са проектирани зле. Изглежда, че е предопределен в никакъв случай да не влезе в действие. Това наподобява като неприятна смешка от страна на Комисията.
Тереса Рибера, вицепремиер и министър на екологичния преход на Испания

По-малка група страни, водени от Германия и Нидерландия, не желаят интервенция на пазара и показват угриженост по отношение на въздействието на тавана на цената върху доставките на газ в Европа.
Обсъжданото сега предложение по отношение на механизма за контролиране на пазара е проблематично. Съществува огромен риск от накърняване на сигурността на енергийните доставки, както и на стабилността на финансовите пазари. Аз към доста сериозен към това предложение, само че от друга позиция от някои мои сътрудници.
Роб Йетен, министър на климата и енергийната политика на Нидерландия

Спорът за тавана стопира други два инструмента против високите цени на силата: общата система за закупуване на газ на европейско равнище и механизмът за взаимност сред страните членки при положение на неочакван дефицит. Мерки, които към този момент са импровизирано контрактувани, само че няма да видят зелена светлина без съглашение за тавана на цената на газа.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР