Без ръст на минималната работа заплата. Това предвижда законопроектът за

...
Без ръст на минималната работа заплата. Това предвижда законопроектът за
Коментари Харесай

Проектобюджета за 2023: Без ръст на минималната заплата, но преизчисление на пенсиите

Без растеж на минималната работа заплата. Това планува законопроектът за държавния бюджет за идната година, който финансовото министерство ще внесе за разискване от обществените сътрудници през идната седмица. Предвижда се обаче пенсиите да се преизчислят по швейцарското предписание.

Промяна в минималната работна заплата през идната година може да не се случи, защото служебното министерство няма пълномощията да прави огромни промени във финансовата политика на страната. От финансовото министерство са създали два законопроекта за държавния бюджет за идната година. Единият дава отговор на фискалните правила за недостига, само че при него се изискват обилни промени. Затова от ведомството ще предложат за разглеждане втори, който резервира политиките такива, каквито са били през тази година.

От финансовото министерство чакат годишната инфлация да намалее до 6.4%, а действителния напредък на брутния вътрешен артикул да нарасне с 1.6%.

Инфлацията да се успокои през идната година, чакат от финансовото министерство. Причината е стягането на фискалната политика от европейските страни и Европейската централната банка.

" Комбинация от по този начин ориентираната фискална политика и паричната политика, която се подхваща от ЕЦБ и ФЕД се чака, че ще бъде по-нисък растежа на инфлацията ", съобщи служебният министър на финансите Росица Велкова.

През идната година ще се резервира същият размер на данъчните облекчения за деца. Има растеж в обществените и здравноосигурителните заплащания от близо 5 милиарда лева Няма заложена смяна в минималната работна заплата. Размерът на пенсиите обаче ще се усили.

" Всички промени, които бяха направени през 2022 година както и е приложено швейцарското предписание по кодекса за общественото обезпечаване от 1 юли 2023 година, което също си е настояща законодателна норма ", изясни Велкова.

Държавата чака преизпълнение на приходите от 250 млн. лв., от налози и 200 млн. от осигурителни вноски за тази година. Събираемостта от митниците също е добра, уточни Велкова. Очаква се и заплащане по Плана за възобновяване и резистентност.

" Очакваме да постъпят 2.6 милиарда лв., което е първото заплащане по ПВУ, които ги чакаме да постъпят през месец декември, а там сме изпълнили всички ограничения ", съобщи служебният министър на финансите.

Прогнозата за идната година е приходите в държавната хазна да се намалят с близо 2%, по отношение на тази, а разноските да набъбнат с малко над половин %. Очакваният недостиг, в който България ще приключи годината, е 5.4%. Това ни подрежда на четвърто място по отношение на страните в Еврозоната.

" Като по-голям от нас са предстоящ недостиг за 2022 година имат Латвия, която е на 7%, Франция - на 6.5%, и Малта, която чака недостиг на 5.8% ", уточни Росица Велкова.

 

Външният дълг на страната нараства до близо 16 милиарда лв. през идната година. Служебният министър обаче предизвести, че при опазване на настоящите политики до 2025 година държавният дълг може да доближи до 38% от Брутният вътрешен продукт. А това може да бъде съществено предизвикателство за набиране на дългово финансиране. През идната седмица предлагането за държавния бюджет ще бъде импортиран за разглеждане от обществените сътрудници./БНТ
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР