Без паспорти, без заплати, без права: великолепните стадиони за Световното

...
Без паспорти, без заплати, без права: великолепните стадиони за Световното
Коментари Харесай

Бяхме по-зле и от роби: Какво разказват работници по стадионите в Катар


Без паспорти, без заплати, без права: превъзходните игрища за Световното състезание в Катар са издигнати с кървавия труд на доста задгранични служащи. Животът им постоянно е бил белязан от насилия и унижения.

Домакините от откриха на стадион " Ал Байт " в град Ал Хор, на 60 километра от столицата Доха. Стадионът, който може да побере 60 000 души, към този момент се подрежда до други известни места в историята на футбола: " Маракана ", " Уембли ", " Сан Сиро " и доста други.

" Ал Байт " бе издигнат особено за Световното състезание по футбол, също както и останалите осем стадиона. Външно фасадата му припомня за обичайните палатки на номадите, а и самото име „ Ал Байт “ значи точно това.

Гастарбайтерите постоянно се е налагало да работят по 16 часа

Стадионът е издигнат най-вече от задгранични служащи. са били подлагани на голяма употреба. И това важи за множеството инфраструктурни обекти, издигнати за Световното състезание. Има голям брой сведения за мизерните условия, в които са били настанявани служащите, за изнудвачески контракти и начисляване на противозаконни възнаграждения на посреднически организации.
Редакцията предлага
" Чувствахме се като плебеи, в действителност бяхме по-зле от плебеи. Един плебей най-малко получава нещо за ястие ", споделя Нагиндар Ядав. Той е работил на строителната площадка на стадион " Ал Байт " в продължение на близо година - сред 2018 и 2019 година Когато се връща в Непал, той споделя, че е трябвало да работи „ най-малко по 10 часа дневно, а постоянно и по 16 часа ”.

Ядав твърди, че е имал право на месечна заплата в размер на 280 евро. Парите обаче се изплащали нередовно или въобще не се изплащали. Той оповестява и за насилия от страна на началниците: " Когато започнахме работа там, видяхме по какъв начин седем служащи бяха грубо пребити в офиса на компанията ”.

" Двама служащи починаха пред очите ми ”

Той споделя и за гибел. " Страхувахме се за сигурността си. Особено когато работехме на огромна височина ”, споделя Ядав. " Двама служащи починаха пред очите ми. Единият падна в асансьорната шахта, а другият - от крана. Те умряха на място. Бяхме в потрес, отказахме да продължим да работим. Но началниците ни принудиха. "

През май 2019 година Ядав подписва клетвена декларация, че няма да приказва за гибелта на двамата служащи, както прави и различен негов сътрудник. Тогава ФИФА за първи път обществено призна, че на строителните обекти за Световната купа са били нарушавани интернационалните трудови стандарти. Преди това ФИФА постоянно е отричала това. Също както и Организационният комитет на.

Правозащитници: " Класически образец за насилствен труд ”

В собствен неотдавнашен отчет правозащитната организация “Equidem ” изброява със задна дата голям брой случаи на дискриминация и употреба по строителните площадки на стадионите за Световното състезание по футбол. Организацията изброява и съответни обвинявания, свързани със обстановката към стадиона „ Ал Байт “:

Дискриминация по народен симптом

Кражба на заплати посредством непозволени удръжки или неплатен ексклузивен труд

Незаконни такси за набиране на личен състав

Задържане на паспорти

Прикриване на престъпления и репресии против хората, които рапортуват за такива нарушавания

Липса на опция за промяна на работодателя

Рискове за здравето и сигурността

Физическо принуждение

Красивите игрища в Катар са издигнати най-вече с задграничен труд

" Работници по всички обекти са били заплашвани, че в случай че се оплачат от изискванията на труд или си изискат заплатите, ще бъдат докладвани на управляващите, че са избягали от работа или са откраднали нещо. Това е класическа обстановка на насилствен труд ", споделя Мустафа Кадри, създател и ръководещ шеф на “Equidem “.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино пази Катар

Ден преди церемонията по откриването президентът на ФИФА Джани Инфантино отбрани домакините от Катар против рецензиите: " За това, което ние, европейците, сме направили през последните 3000 години, ще би трябвало да се извиняваме през идващите 3000 години, а не да учим на морал хората ", сподели той и упрекна западните медии в " двуличие " и " двойни стандарти ”.

На няколко пъти към този момент Инфантино обръща внимание на подобренията за служащите. Въпреки това правозащитни организации неведнъж са подлагали на критика обстоятелството, че въпреки на хартия да са въведени доста промени в Катар, на процедура те постоянно не се ползват въобще или се ползват несъответстващо.

*****

Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР