Без отговор останаха въпросите какво е отношението на Алексей Петров

...
Без отговор останаха въпросите какво е отношението на Алексей Петров
Коментари Харесай

БСП: Няма как да кажем на българските граждани, че машинният вот е надежден

Без отговор останаха въпросите какво е отношението на Алексей Петров към машинния избор и за какво се е тормозил от одит на машините, установяваха социалистите след чуването на министъра на вътрешните работи и ръководителя на ЦИК

" Не сме удовлетворени от извършеното чуване. Няма по какъв начин да кажем на българските жители, че машинният избор е благонадежден, защото стана ясно, че българската страна е пленник на една частна компания " Смартматик ". " Това съобщи заместник-председателят на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски откакто в Народното събрание бе изслушан министърът на вътрешните работи и ръководителят на ЦИК във връзка машинното гласоподаване.

" Стана ясно, че в предходните избори 11 IT специалиста към ЦИК са били заменени в последния миг по отчет на ДАНС. Само че не стана ясно, бил ли е един от новите сложени специалисти чиновник на Алексей Петров ", заключи Свиленски.

Той сложи и още един въпрос - за какво Алексей Петров се е тормозил от това да бъде изработен одит на машините.

" По тези въпроси българската страна би трябвало да вземе отношение, тъй като изборите са част от националната сигурност на България. Надяваме се в оставащите дни и ЦИК, и Министерство на вътрешните работи, и ДАНС да си свършат работата, с цел да може най-малко частично да обезпечат честността вота на 29 октомври ", сподели в умозаключение социалистът.

По време на чуването народните представители от " Българска социалистическа партия за България " сложиха въпроса за записа на журналиста Станислав Цанов. " Видяхме нещо неприемливо в демократична република – известен публицист да бъде заплашван поради това, че има смелостта да приказва за операцията на машини ", разяснява Иван Ченчев и попита министъра на вътрешните работи дали Цанов е бил разпитан от органите.

" Записът на Станислав Цанов взриви обществото и сложи доста въпроси, на които вие би трябвало да дадете отговор. Има ли някой в тази страна опция да манипулира изборите? Противопоставя ли се някой на това да бъдат тествани машините? ", обърна се към министъра и Свиленски.

" Вие казахте, че тече инспекция на случая, единствено че ние се свързахме с господин Цанов и се оказа, че той не знае нито за инспекция, нито са конфискувани записите, нито е разпитан. Та по какъв начин тъкмо вършиме тази инспекция ", попита още социалистът.

В своя отговор министър Калин Стоянов призна, че Станислав Цанов не е разпитан и записите на се конфискувани, само че " в скоро време следва индивидът да бъде извикан "
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР