Без нито един държавник ще бъде отбелязан тази година 3

...
Без нито един държавник ще бъде отбелязан тази година 3
Коментари Харесай

Без държавници утре на Шипка

Без нито един общественик ще бъде маркиран тази година 3 март на Шипка. Досега бе традиция представител на властта да се качва на историческия връх за националния ни празник, само че войната в Украйна постави своя отпечатък и върху тържествата. Затова тази година честването на Деня на Освобождението ще е единствено в столицата, написа " 24 часа ".

В 11 часа се чака президент и министър председател да се съберат на церемонията по издигане на националното знаме на Паметника на незнайния боец. Час по-късно пред президентството ще се състои тържествена промяна на гвардейския часовой.

А в 18,30 часа за тържествената заря-проверка на площад “Народно събрание” (между Народното събрание и паметника на Царя Освободител), се чака да бъдат първите трима в страната - парламентарният началник Никола Минчев, президентът Румен Радев и министър председателят Кирил Петков.

Все още няма отговор от посолството на Русия къде ще бъде дипломат Елеонора Митрофанова.

Така на връх Шипка се чака да се качат единствено обособени политици и жители. Домакин на тържествата за Трети март е община Казанлък. Там обаче имат опасения да не би в празничния ден на върха да се стигне до конфликт сред русофили и русофоби поради войната в Украйна.

Ден по-рано - на 2 март, в сряда,вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде в Казанлък, където ще се включи в тържествата - издигането на националния байрак пред общината и тържествената заря-проверка. След това вицепрезидентът ще произнесе тържествено слово за 144 година от Освобождението на България.

На 3 март Паметникът на свободата на връх Шипка ще бъде отворен за визити, а входът ще бъде свободен, сподели шефът на националния парк-музей “Шипка-Бузлуджа” в Казанлък Чавдар Ангелов.

Да не се подменя историята, прикани обаче в своя позиция във връзка войната Българска социалистическа партия.

Българска социалистическа партия прикани да не употребяват актуалните събития и протичащото се в този момент, с цел да се отхвърляме и зачертаваме историята си, сподели лидерката и вицепремиер Корнелия Нинова в предаването “Лице в лице” по bTV в понеделник.

И акцентира, че на 3 март в Руско-турската освободителна война с изключение на руснаци са взели участие още украинци, финландци и други.

Националният военноисторически музей в София обаче няма да отвори порти за първи път на 3 март в символ на взаимност към украинския народ.

Отменено е и формалното разкриване на галерия във връзка националния ни празник.

“Когато в ХХI век една страна нахлува в друга, нарушава нейния суверенитет и употребява военни средства против мирното население, е значимо по какъв начин осмисляме историята и се учим от пороците на миналото”, се споделя в известие от името на музея. Като институция, която учи и интерпретира войната, споровете и последствията от тях, ние добре знаем какъв брой скъп е мирът, споделят от Националния военноисторически музей.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР