Без никакво съмнение Българското председателство на Съвета на ЕС е

...
Без никакво съмнение Българското председателство на Съвета на ЕС е
Коментари Харесай

Рахой: Българското европредседателство е едно от най-успешните

Без никакво подозрение Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз е едно от най-успешните. Това сподели испанският министър председател Мариано Рахой на брифинг след срещата с премиера Бойко Борисов.
„ Темите, които са включени в европейския дневен ред, са от голямо значение за бъдещето на всички нас “, разгласи той. „ С Бойко Борисов говорихме за чудесното положение, в което се намират връзките ни. Хилядите българи, които живеят в Испания, са прелестен образец за интеграция в испанското общество “, уточни испанският министър председател.
„ Испания е на 8-о място във взаимоотношенията си с България. Износът и вносът ни не престават да се усилват. Търговските ни връзки са все по-интензивни. Ще продължим да работим, с цел да се резервира тази наклонност и в бъдеще “, посочи той. „ Испания и България са доста ефикасни в битката против проведената престъпност “, сподели още Мариано Рахой.
Бойко Борисов благодари от името на народа за това, че испанският му сътрудник прави оценка председателството.
„ С Мариано Рахой другарството ни датира много от дълго време, когато беше вътрешен министър, а аз - основен секретар. Тогава ми даде аления кръст на испанската полиция – най-високия полицейски медал, на парада в Аликанте. Тогава Никола Саркози също беше вътрешен министър - далечни времена на нашата младост. Благодаря от името на народа по тази причина, че оценявате председателството, тъй като то не е мое, а на България и на българите. Когато всички до момента регистрират какъв брой сполучливо се оправяме, това е една добра визитна картичка за България “, съобщи Борисов.

Според него неслучайно и сега не престават службите да разкриват заводи за незаконно произвеждане на цигари, на опиати, трафик на хора. „ Едно съвършено полицейско съдействие по всички линии, в това число и контраразузнавателните служби.
Испания постоянно ще поддържа българския министър-председател, в качеството на председателстващ Съвета на Европейски Съюз, в реализирането на кохезионната политика, добави Рахой.
„ Тази политика би трябвало да продължава да бъде съществена в процеса на европейска интеграция и в процеса на обществена кохезия на континента “, съобщи той. „ България сега упражнява 6-месечното Председателство на Съвета на Европейски Съюз. Поздравявам българският министър-председател, а посредством него и всички български жители, за триумфите, които постигате и за метода, по който се засягат доста значими за всички европейци въпроси “, уточни испанският министър председател.
„ В Испания, както и други европейски страни, сме доста задоволени от напъните на българското държавно управление “, посочи той. „ С Бойко Борисов работим в името на общите ни планове за интеграция “, разяснява Мариано Рахой, представен от Фокус.
„ Отделихме особено внимание на европейски въпроси. С българския министър председател сме на едно мнение, че сега се намираме в основен миг. И двамата сме уверени, че плановете, които сега се реализират, ще бъдат от огромно значение за жителите ни “, разгласи той. „ Ще работим за по-добра интеграция. Само дружно ще можем да се оправим с провокациите на времето и да отговорим на терзанията и проблемите на европейските жители “, сподели още той.
Испания поддържа България по пътя ни към Шенген и еврозоната, съобщи от своя страна Борисов.
„ Информирах го за това, което вършим с еврокомисаря по превоз. За това, че и транспортните ни компании, и служащи би трябвало да бъдат обсъждани под и с идентичен критерий, изключително в тези няколко параметъра – къде да стопират ТИР-овете, 48-часовата отмора, застраховките на товарите, надлежно това, което най-вече ни тормози – завръщането до дома на всеки три седмици. Като се има поради къде е България, къде е Англия, Холандия или Германия, просто убива нашия отрасъл. Вчера работихме доста с еврокомисаря по превоз, тя остави своите сътрудници тук, през днешния ден са траяли “, съобщи Борисов. Той посочи, че има текстове, които на следващия ден ще раздаде на всичките си сътрудници, с цел да може да се откри рационалният компромис за българските превозвачи. „ Така че авансово благодаря на всички сътрудници, че схващат нашия проблем и ще бъде прегледано “, добави той.
„ Запознах Мариано с това, която вършим по Западните Балкани. Всъщност главната цел, което сме си сложили, е да превърнем Балканите в една строителна площадка и както Испания се промени радикално за 20 години, по този начин и надлежно Балканите да бъдат превърнати в едно положително място и за живеене, и за туризъм, и за бизнес. Коридорите 4, 8, 10, жп линии, цифрова инфраструктура, пристанища – нещо, към което мисля, че в това число и Испания, която не признава Косово, поддържа този наш развой и той ще е добре за цяла Европа “, добави министър председателят.
„ Много българи живеят в Испания, доста испански компании има тук, испанското държавно управление поставя всички грижи, нашите консули, да вземат решение всеки един проблем, когато възникне. В двустранните връзки нямаме нещо, което да преглеждаме в тях. България върви решително по пътя си към Шенген и еврозоната, изпълняваме критериите, Испания ни поддържа. В утрешния ден ще имаме много тематики. Преди няколко дни министър председателят Йълдъръм беше в Мадрид при Мариано Рахой. Те ни поддържаха доста за срещата на Европейски Съюз и Турция “, съобщи Борисов. „ Работим в тези напрегнати времена да понижим и напрежението, което има, по опция с решаването на проблемите в Киев и с Русия. Имаме големи стокообороти и с тази страна “, сподели още Бойко Борисов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР