Без изненада ПП-ДБ върна втория мандат на президента Румен Радев

...
Без изненада ПП-ДБ върна втория мандат на президента Румен Радев
Коментари Харесай

Вторият мандат е неуспешен: ПП-ДБ върнаха празна папка на президента

Без изненада ПП-ДБ върна втория мандат на президента Румен Радев несбъднат. Още сутринта съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви в ефира на бТВ, че Николай Денков незабавно ще върне празна директория.

" За мое голямо страдание първият мандат беше провален, тъй като от ГЕРБ-СДС не си съблюдаваха ангажимента, във втория мандат ние предлагаме учен Денков за министър председател, само че сътрудниците от ГЕРБ-СДС отхвърлиха да съставим държавно управление с втория мандат и формлано ви връчвам досието ", обърна се Кирил Петков към президента.

Все отново Румен Радев връчи досието на Денков, който да разгласи какво ще се случи с мандата. От своя страна министър председателят в оставка също разгласи, че ще върне празна директория. 

" Връщам мандата несбъднат, защото в актуалното Народно заседание към този момент няма поддръжка нито за управническата стратегия, която приехме дружно с ГЕРБ-СДС преди 10 месеца, нито за промените, които бяха в основата на сформирането на това ръководство. Можем да кажем,че обединението ГЕРБ-ДПС в действителност желае избори и това е резултатът от тяхното предпочитание. Оттук нататък още веднъж българските жители ще решат по какъв начин да продължим. Единият вид е да се върнем обратно, другият е да продължим с европейския път на България ", съобщи Николай Денков и върна досието на Радев. 

Радев заприказва за измененията в Конституцията и ограничавания кръг от избор за длъжностен министър. Днес стана ясно, че зам.-омбудсманът Елена Чернева-Марчева е подала оставка, с което изборът за длъжностен министър председател се сведе до 8 индивида от 10, измежду които са ръководителят на Народното събрание, шефът или един от тримата подуправители на Българска народна банка и ръководителят на Сметната палата или двамата му заместници.. 

" Как по този начин госпожа Елена Чернева- Марчева реши да си подаде оставката? Имало ли е напън? Защо не се инициира чуване? Нейната оставка стесни избора ми още повече, а тя беше единствената, която не е политически обвързана. И в случай че за вас това са естествени неща, то тогава не се изненадвайте в следствие, че внезапно нараства вероятността да получите политически длъжностен кабинет, който не знам, само че във всеки случай, най-вероятно няма да бъде във ваша изгода ", разяснява Радев във връзка с оставката на Чернева.

Кирил Петков съобщи, че ПП-ДБ няма да взе участие в диалози за третия мандат и прикани президентът Румен Радев да продължи конституционната порцедура по този начин, че предварителните парламентарни избори да съвпаднат с европейските.

" Ще направя всичко допустимо съставянето на служебния кабинет да не прерастне в конституционна рецесия, само че вие направихте всичко допустимо пълномощията да бъдат лимитирани също и за времевите параметри за идващите избори ", отвърна Румен Радев.

Той връчи втория мандат на " Продължаваме промяната- Демократична България " откакто през вчерашния ден парламентът гласува отказа на Мария Габриел да стане министър председател и да сформира държавно управление с първия мандат.  Това стана, откакто претендентът за министър председател на първата политическа мощ в 49-ия парламент подаде заявление за отвод от гласоподаване на оферти от нея кабинет.

След дълги договаряния стана ясно, че двете водещи политически обединения – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не са стигнали до единодушие за продължение на взаимно ръководство.

Мария Габриел получи досието от президента на 18 март. А ден по-късно я съобщи със лист с министри. Часове по-късно от ПП-ДБ оповестиха, че проектокабинетът не е координиран с тях, а част от министрите обявиха, че не са давали единодушието си да бъдат част от кабинета Габриел и подадоха заявки за отвод.

От ПП-ДБ оповестиха в началото, че ще се опитат да сформират кабинет с втория мандат и предложиха на ГЕРБ да излъчи министър председател. От партията на Бойко Борисов обаче отхвърлиха да вземат участие за сформиране на държавно управление с втория и третия мандат. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР