Без гласовете на БСП общинските съветници в София приеха миналата

...
Без гласовете на БСП общинските съветници в София приеха миналата
Коментари Харесай

Без гласовете на БСП общинските съветници в София приеха нова наредба за условията за пътуване с градския транспорт

Без гласовете на Българска социалистическа партия общинските съветници в София одобриха предходната седмица нова Наредба за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз на територията на Столична община. С новата разпоредба се вкарва услугата нощен градски превоз, който пътува от 7 април и ще обслужва столичани до края на годината. Автобусите се движат по четири маршрута и свързват всички квартали на града, като точката, в която се засичат е площад " Батемберг ", с цел да могат пасажерите да се прекачват. Картата за пътешестване за всички линии, за цялата нощ, е на стойност 2 лв. и се продава от кондуктор. Времето ще покаже дали има интерес от страна на столичани към нощния градски превоз. Ако нередовният пасажер заплати санкцията си на място в транспортното средство, наложената му глоба ще бъде 30 лв.. От 200 на 50 лв. се трансформира акта, в случай че откажете да платите санкцията. Допълнителният багаж към този момент няма да се таксува. Ако имате абонаментна карта за една линия, ще можете да пътувате с всички транспортни средства, които се движат по маршрута й.

Наредбата е напълно нова поради въвеждането на Зелен и Бял билет при замърсен въздух в София, стартирането на нощен градски превоз, внедряването на електронната система за таксуване и подобряването на изискванията за пътешестване в публичния градски превоз, изясни заместник-председателят на Комисията по превоз към Столична община /СО/ Зафир Зарков:

" Всичко това плюс синхронизиране на санкциите, които законодателят е планувал на национално равнище с нашите, които се постановат, а точно там са понижаване на 50 лв. на акта и на билета за неточен пасажер от 40 на 30 лв. ".

Общинските съветници от Българска социалистическа партия не поддържаха новата разпоредба. Председателят на групата Калоян Паргов изясни:

" Тази разпоредба има за цел да бъде смокиновият лист върху недомислиците, които ръководещите от ГЕРБ ни сервираха преди 2 години, когато покачиха цената на билета с 60 %, която жителите заслужено апелираха. В момента на 25 април се чака последното решение на Върховен административен съд. На първа инстанция съдът почете жалбите на жителите и счете за незаконосъобразно това покачване и смяна в наредбата. Видимо обезпокоени сътрудниците от ГЕРБ, провиждайки им се някакви нови, огромни и разнообразни публични връзки, които би трябвало да уредят с подобен нов нормативен документ, взеха решение да внесат чисто нова разпоредба тъкмо с този предтекст, че в бъдеще ще въведем една „ билет “ система, която никой не знае по какъв начин ще наподобява и по какъв начин ще работи ".

Зарков отговори:

" На процедура, политиката, която имахме по отношение на размера на еднократното пътешестване, се резервира и в този план на наредбата. Обжалването, което тече, е по самият развой по изработването на нормативния документ, само че няма съображение да считаме, че няма нужда да има издаване на нов план на разпоредба на СОС. Допълнително се почистват текстове, което ще усъвършенства напълно транспортната услуга. Всички тези носи моменти обосновават и издаването на нов нормативен документ ".

След приемането на Наредбата за реда и изискванията за пътешестване в публичния градски превоз, Иван Велков от група „ Пет “ в Общинския съвет:

" Наредбата е обемен документ, който съдържа и наложителни и пожелателни, и закъснели промени. Съществуващата разпоредба предпостави условието за някакви енергични дейности от страна на Следствен отдел към окръжна прокуратура. Положително нещо в въвеждането на нощния превоз. Бяха препоръчани редица оферти, които не бяха признати, което допуска, че скоро време отново ще би трябвало да вършим корекции и редакции на тази разпоредба ".

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР