Без дебати и в рамките на минути парламентът прие на

...
Без дебати и в рамките на минути парламентът прие на
Коментари Харесай

Без дебати и набързо - парламентът промени механизма за разследване на главния прокурор

Без диспути и в границите на минути Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за съдебнта власт, с които се вършат нововъведения в механизма за следствие на основния прокурор. А срокът за оферти сред първо и второ четене бе скъсен на 3 дни.

Промените са импортирани от ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи. С тях се вкарва обособена система за избор на адхок прокурора, който ще може да проверява основния или неговите заместници. Тя няма да бъде част от Единната осведомителна система на съдилищата (ЕИСС), която се употребява за " джуркане " на всички останали каузи (без административните).

По време на дебатите в правната комисия магистрати повдигнаха въпроса, че по този начин инцидентният асортимент на магистрати ще бъде един за жителите и различен за следствие на основния прокурор.

От името на вносителите Надежда Йорданова (ПП-ДБ) и Хамид Хамид (ДПС) обявиха, че измененията няма да повлияят на избора на подобен адхок прокурор, който към този момент бе изработен. Това е съдийката Даниела Талева от Софийски градски съд, която би трябвало да проверява сигналите против Борислав Сарафов, който сега извършва функционалностите на основен прокурор.

Подобни подозрения се появиха веднаха след внасянето на измененията. Хамид категорично посочи, че сред първо и второ четене ще се запише изречение, че почналите производства се правят по досегашния ред.

Представители на правосъдната власт обаче обявиха, че в случай че има две системи - една за всички жители и друга за основния прокурор - това ще сътвори в допълнение съмнение в правосъдната система.

Заместник-председателят на Върховния касационен съд Лада Паунова (ресорният щеф на Наказателна гилдия във Върховен касационен съд, която се занимава с тематиката, б.р.) напомни, че към този момент е свършена голям по размер работа, с цел да бъдат открити искащи съдии, които да проверяват основния прокурор. Тя посочи, че има създаден нов специфичен модул за инцидентния избор. До него достъп имат единствено двама систематични админи, а и също така за него са платени пари. Според нея, в случай че за специфичния случай бъде основан специфичен модул, то тогава ще се срине доверието в сегашната система за систематизиране на делата.

На сходно мнение бе и заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев (също углавен арбитър - само че от Софийски градски съд, б.р. на Клуб Z).

Поправките плануват още мандатът на този състав на Висшия правосъден съвет (ВСС) да бъде продължен с най-малко още шест месеца. Това значи, че нов избор ще бъде изработен при започване на идната година. Вероятно ръководещите желаят да изчакат измененията в Конституцията.

На процедура предложенията ревизират неотдавна дефинитивно признатите промени в Закона за правосъдната власт и Наказателнопроцесуалния кодекс, които предвиждаха в период от три месеца от приемането им да се избере нов състав на Висшия правосъден съвет.

Всичко горепосочено обаче, тече в условия, че Конституционен съд позволи настояването на Иван Гешев за оповестяване на противоконституционност на съществени моменти от признатия нов закон - механизма за следствие, избора на адхок прокурор, самия проведен предишното лято избор за членове на Висш съдебен съвет от професионалната квота и така нататък

На база на това през вчерашния ден Прокурорската гилдия употребява да отсрочи назначението на арбитър Данела Талева - нищо че тя е " заварено състояние ".

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР