Без дебат народните представители от правна комисия приеха ветото на

...
Без дебат народните представители от правна комисия приеха ветото на
Коментари Харесай

Правна комисия прие ветото на президента върху Закона за съдебната власт

Без спор народните представители от правна комисия одобриха ветото на президента Румен Радев, наложено върху Закона за правосъдната власт .

На 1-ви август президентът наложи несъгласие на Закона за допълнение на Закона за правосъдната власт, признат на 21 юли 2023 година, с който се трансформира системата за инцидентен асортимент на арбитър по механизма за следствие на основния прокурор и се постановява спомагателен 6-месечен период за избор на нов състав на Висшия правосъден съвет .

Президентът Радев акцентира в претекстовете си, че този закон не способства за трайни и ефикасни промени в правосъдната система и това има директно отношение към битката против беззаконието и безнаказаността. Напротив, внасяйки основни промени в преди малко признатия механизъм за установяване на специфичен прокурор, той е признат в ущърб на правилата на предвидимост и непоклатимост на нормотворческия развой. Законовата наредба на нов период за избор на членове на Висшия правосъден съвет накърнява правилото на мандатност като базисно предписание за конституирането и действието на органите на обществената власт.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР