Без да е имало още "годен съдебен акт" съдиите от

...
Без да е имало още "годен съдебен акт" съдиите от
Коментари Харесай

ВКС: Десислава Иванчева и Биляна Петрова са оставени в ареста неправилно

Без да е имало още "годен правосъден акт " съдиите от Апелативния спецсъд са спрели решението на първата инстанция, с което се трансформира мярката на Десислава Иванчева и Биляна Петрова в "домашен арест ". Това сочи отчет на Комисията от Върховен касационен съд, която трябваше да ревизира спазени ли са всички условия по делата против някогашната кметица на кв. "Младост " и заместничката ѝ, оповестен от Върховния съд.

Апелативният спецсъд е спрял определението за изменение на мярката на двете подсъдими, макар че то към момента не е било подписано от правосъдните заседатели, а единствено от ръководителя на правосъдния състав, излиза наяве още от отчета.

Образуваното искане за прекъсване е било прегледано и без да е изпълнена законовата процедура, според която в седемдневен период от известието за постъпилия частен митинг подсъдимият може да направи несъгласие.

Още същия ден, откакто спецсъдът пусна Иванчева и Петрова под домакински арест, апелативният съд спря осъществяването на тази мярка, а дни по-късно реши да отхвърли решението на първоинстанционния съд и да ги остави в ареста.

Освен това апелативните съдии не са разполагали с протокола от извършеното правосъдно съвещание. Той е бил управляван до Апелативния спецсъд след произнасянето му по настояването на прокурора за прекъсване на осъществяването на определението за смяна на ограниченията.

Съдебният състав е разполагал единствено с "частичен " протокол, който е в работен вид и не съставлява формален документ, защото е бил подписан само от ръководителя на първоинстанционния правосъден състав, само че не и от секретаря. Понятие "частичен " проткол в процесуалния закон няма, отбелязва още комисията.

Комисията смята, че установените нарушавания съставляват "инцидентен случай на неправилна правосъдна процедура ".

Върховните съдии "препоръчват на съдилищата да се укаже прецизно да съблюдават настоящото законодателство - нормите на Наказателно-процесуален кодекс и Правилника за администрацията на съдилищата - при

формиране и администриране на делата. Те не са самоцелни, а съставляват гаранция за дейно правораздаване ", написа още в отчета на комисията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР