Без български екипаж, но с две машини подготвени в България,

...
Без български екипаж, но с две машини подготвени в България,
Коментари Харесай

Без български екипаж, но с две машини подготвени в България стартира днес рали Дакар

Без български екипаж, само че с две машини готови в България, с хибридни и коли на водород и метан, с електронна пътна книга. Така накратко можем да опишем стартиралото през днешния ден рали Дакар.

„ Много неща се трансформираха. Машината ни ту беше подготвена, ту не беше. Накрая се оказа, че поради усложнения в доставките не могат да ни доставят някакви неща. Ние се отказахме, тъй като не можахме да употребяваме цялостните благоприятни условия на машината. Предложиха ни заместващи варианти, само че от опит знам, че това нямаше да ни докара до добър резултат. За това взехме решение да не се напъваме. Приех го като знак от ориста. Приех го метафизичен. Интересното е, че при бъгитата ще има двама участника, на които машините са готови в България. Подготви ги автомобилният играч Константин Чолаков в Бургас. Той създава тръбни структури, кафези и очакване за УTB. Машините са непознати, не са на български водачи “, показа особено за БНР единственият българин с три присъединяване в рали Дакар – Тодор Христов.



„ Много нови неща има на рали Дакар тази година. Големият шлагер ще е появяването на електрическите Ауди коли. Има френски първообраз на камион на водород. Има деклариран автомобил с метан. Организаторите гледат да са в крайник с еко нормите и еко условията. Моето мнение е, че по този начин се губи чара на автомобилния спорт. Не съм антизелен, само че това няма да промени спорта, тъй като е прекомерно скъпо за всички участници. Другото ново е, че водещите водачи ще са с електронни пътни книги. Целта е да се избегне предварителното маркиране на маршрута от огромния екип експерти, които имат фирмените тимове. Има нова категория „ Дакар Класик “ – това са остарели коли създавани до 1999 година, които са взели участие в рали Дакар. Тази година ще има Лада Нива с швейцарски тим, която е взела участие в надпреварата в Африка. В тази категория записаните са 148 “, добави Тодор Христов.



И тази година атрактивното и извънредно мъчно съревнование ще бъде на територията на Саудитска Арабия. Интересното е, че ще е първото от новия международен рали-рейд шампионат на интернационалната федерация по автомобилизъм (FIA). 

Състезателите ще преминат над 8 000 километра, разпределени в един увод и 12 стадия, като 8 януари ще бъде ден за отмора в Рияд. Организаторите на конкуренцията са подготвили забавен и провокационен маршрут за участниците, които ще би трябвало да преминат през каньони и скали в региона Неом, след което да минат по крайбрежието на Червено море и пясъчните дюни към Рияд, преди да се насочат към финала в Джеда.

Общо 750 състезатели (пилоти и навигатори) вземат участие в Рали Дакар 2022 в другите дисциплини (мотори, коли, бъгита, камиони и др.), като измежду тях има 209 новобранци (участващи за първи път), 130 митове (за които това ще бъде най-малко десето участие), от тях 60 дами. Още 315 състезатели са се записали за присъединяване в по този начин нареченото Дакар Класик (класически коли и камиони).



Сред най-именитите участници в тазгодишното издание на надпреварата са французина Стефан Петерханзел, който е печелил купата общо 14 пъти (6 пъти с мотор и 8 пъти с кола), четирикратният победител от Испания Карлос Сайнц и рали легендата Себастиан Льоб от Франция, който е рекордьор по трофеи от Световния рали шампионат - 9.

Рали Дакар е най-престижното и атрактивно офроуд рали съревнование, като дебютното му издание е през 1978 година. В множеството издания до 2007 година участниците карат от столицата на Франция Париц до столицата на Сенегал Дакар, заради което и конкуренцията се споделя Рали Париж-Дакар. Заради проблеми със сигурността в Мавритания изданието през 2008 година е анулирано, а от 2009 Рали Дакар се мести в Южна Америка, където се организират 11 издания. От 2020 Рали Дакар се организира в Саудитска Арабия
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР