Без аргументи се оказа председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова

...
Без аргументи се оказа председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова
Коментари Харесай

Коалицията разбита на парчета от закона за вдигане акциза на бездимните тютюневи изделия

Без причини се оказа ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова в опита си да отбрани лобисткия закон, с който над 60 депутати от ГЕРБ внесоха оферти за повдигане на акциза на бездимните тютюневи произведения, тъй че да ги изхвърлят от пазара.

Стоянова съобщи, че не я интересува дали производителите ще могат да подържат конкурентни цени при новите акцизи, както и дали повдигане на цената няма да бъде проблем за потребителите, защото те не били „ обществено слаби хора “.

Стоянова съобщи, че сега бюджетът дотира тези консуматори, защото не взимал задоволително данък от тях и от производителите. Стоянова даже стигна до такава степен, че изиска спор за възбрана на бездимните тютюневи произведения на публични места и заведения.

В същото време предлагането на ГЕРБ незабавно да се промени акцизът за т.нар бездимни цигари и по този начин те да бъдат приравнени на стандартните стана мотив за замяна на обвинявания в лобизъм на най-различни равнища – вътре в „ Обединени патриоти”, в границите на ръководещата коалиция, сред парламентарните групи в Народното събрание и дори сред специалисти.

В студиото на „ Тази сутрин” Александър Иванов от ГЕРБ уточни, че бюджетът тази година е по-социален и с по-голям акцент върху образованието и сигурността, като 15-те милиона лв., които биха пристигнали от корекцията на акциза ще бъдат потребни точно в тази посока.

Той акцентира, че не става дума за покачване, а „ да изравним цената на едни тютюневи произведения към цената на другите”.

Бившият му съпартиец и сегашен кадър на Вътрешна македонска революционна организация Александър Сабанов обаче непосредствено жигосах законопроекта като лобистки: „ Той е толкоз пролобистки към бюджета, колкото и нейното (на ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова – б.р.) предложение предходната година за понижаване на кешовите заплащания – всички знаем кой пази този закон. Хората не са толкоз неосведомени, че да не знаят чии ползи пази.

На радикално противоположно мнение са хората на тоалетния министър. Борис Ячев от НФСБ е беше безапелационен: „ Приходите в бюджета би трябвало да са приоритет за всеки представител на ръководещото болшинство. Управлението не е единствено да имаш министри и вицепремиери”. По думите му няма нито едно изрично доказателство, че нагреваемите артикули са по-безвредни от останалите типове цигари.

Той акцентира, че с сътрудниците си от тази част на „ Обединени патриоти” са подписали „ без никакви пазарлъци и извиване на ръце”.

Проф. Румен Гечев от Българска социалистическа партия запита за какво толкоз доста се бърза да се трансформират акцизите в случай, че Европейски Съюз сега прави изследване, на база на което ще трансформира наставления. Освен това, съгласно него, смяната на закон от преди 8 месеца поради неверни планове демонстрира неприятна работа на Народното събрание.

Кръстина Таскова от „ Воля” също запита за какво се трансформира фискалната политика в средата на годината. Нейната партия желае законът въпреки всичко да влезе в комисия, с цел да бъдат всички типове тютюневи произведения „ съответно регулирани”.

Движение за права и свободи не изпрати собствен представител с претекста, че към момента няма позиция. „ Нямам подозрение по какъв начин ще гласоподава Движение за права и свободи, тъй като действително законът обслужва част от техните интереси”, съобщи Александър Сабанов.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР