Бетина Жотева бе избрана за председател на Съвета за електронни

...
Бетина Жотева бе избрана за председател на Съвета за електронни
Коментари Харесай

Бетина Жотева е новият председател на СЕМ

Бетина Жотева бе определена за ръководител на Съвета за електронни медии (СЕМ), София Владимирова не се е кандидатирала за нов мандат. Решението Жотева да заеме поста бе взето на съвещание на медийния регулатор в петък, като изборът беше единствена точка в дневния им ред.

Жотева е била единствен претендент и е определена с 3 гласа " за " (Галина Георгиева и София Владимирова, които са от парламентарната квота и са издигнати от ГЕРБ, както и самата Жотева). При гласуването са се въздържали Ивелина Димитрова (от президентската квота, определена от Румен Радев) и Розита Еленова (парламентарна квота, препоръчана от Български либерален център на Христо Ковачки). Димитрова стимулирала решението си с това, че не познава Жотева като управител. Еленова пък обяснила, че не знае дали новият ръководител ще се оправи с административната работа.

Еленова и Жотева имаха съществени пререкания предходната година. През август на съвещание на регулатора се стигна до скандал сред двете. Еленова упрекна Жотева, че е редактирала свои думи в протокол от съвещание, а Жотева отвърна, че Еленова е неподготвена и " приказва безспорни глупости'.

По закон ръководителят на Съвет за електронни медии се избира за период от една година и може да бъде преизбиран. Жотева встъпва в служба на 9 май, когато изтича мандата на Владимирова като ръководител.

Жотева е член на Съвет за електронни медии от май 2016 година, макар че беше определена за поста година по-рано. Причината за това беше, че и Народното събрание трябваше да избере нов член и решението на Народното събрание и указът на президента за назначение на член на Съвет за електронни медии трябваше да влязат в действие по едно и също време. Тя е от президентската квота в регулатора и е предложение на тогавашния президент Росен Плевнелиев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР