Берлинската полиция нахлу в десетки домове и бижутерийни магазини по

...
Берлинската полиция нахлу в десетки домове и бижутерийни магазини по
Коментари Харесай

100 килограмова монета се издирва вече 3г.

Берлинската полиция нахлу в десетки домове и бижутерийни магазини по съмнение, че може да са свързани с кражбата на солидна 100-килограмова канадска златна монета - парче по парче -, открадната от музей в немската столица.

Монетата с приблизителна стойност 3,75 милиона евро (4,45 милиона щатски долара) е открадната от музея Боде в Берлин през 2017 година и към момента не е възобновена. Сутрешните нападения бяха фокусирани върху осем обвинени на възраст сред 14 и 51 години от разнообразни националности, заяви полицията.

Преди три години крадците откраднаха гигантска златна монета на стойност 3,75 милиона евро, наречена „ Голям кленов лист “, която по този начин и не беше открита. По време на интервенциите си в сряда полицията е иззела подправени монети, принадлежности за подправяне и петцифрена сума пари, оповестяват от полицията и прокуратурата в Берлин.

Полицията към момента прави оценка доказателствата, само че тези, против които бяха осъществени акциите, са обвинени в присъединяване в приемане за търговски цели на откраднати артикули и подправяне.

Не са осъществени арести. Осемте обвинени, на възраст сред 14 и 51 години и с разнообразни националности, са обвинени, че са си набавяли откраднато злато, с цел да го претопяват и употребяват за произвеждане на подправени колекционерски златни монети. След това тези монети са били продадени посредством бижутерийни магазини, ръководени от членове на групата в регионите на Берлин Нойкьолн и Райникендорф.

Около 120 полицейски чиновници са взели участие в набезите против 14-те парцела.

През февруари 2020 година трима обвинени бяха наказани на по няколко години затвор за кражбата на 100-килограмовия „ Голям кленов лист ”. По-рано проверяващ съобщи пред телевизия „ Шпигел ”: “Шансовете са 50-50, че въпреки всичко ще намерим остатъци от златната монета. ”

Последните претърсвания пристигнаха два дни след ареста на основен обвинен в плячкосване на музей в Дрезден предходната година. Този обвинен е от същата незаконна група, обвързвано с кражбата на гигантската златна монета.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР