Берлин възнамерява да наложи таван до 2030 г. на цените

...
Берлин възнамерява да наложи таван до 2030 г. на цените
Коментари Харесай

Германия обмисля таван върху цените на електроенергията за промишлеността до 2030 година

Берлин има намерение да наложи таван до 2030 година на цените на електрическата енергия за най-енергоемките промишлени браншове, субсидирайки разноските им. Това се показва в план, показан през днешния ден и представен от Франс прес, който обаче надалеч не се употребява с безусловно утвърждение.

Този тарифен щит ще блокира " до 6 евроцента на киловатчас " към " 80 на 100 от електрическата енергия на най-енергоемките компании, разрастващи се в интернационален мащаб ". Това се показва в работен документ на немското министерство на стопанската система и климата.

Целта на плана е да " резервира конкурентоспособността " на основни браншове за водещата европейска стопанска система като химическата индустрия, целулозно-хартиения бранш, стъклопроизводството и стоманената промишленост. Те са застрашени от делокализация поради високите цени на електрическата енергия, съгласно министерството.

" Цените на електрическата енергия се намаляват, само че ще останат през идните години двойно или тройно по-високи от нивото си преди войната в Украйна ", оправда пред медиите този проект министърът от " Съюз 90/Зелени ".

Германия е по-засегната от покачването на цените на електрическата енергия поради войната в Украйна, защото част от икономическия й модел се базираше на доставките на на ниска цена съветски газ, които завършиха след началото на спора, отбелязва Агенция Франс Прес.

Правителството на Олаф Шолц вкара предходната година таван за цените на електрическата енергия за частни консуматори и компании, който ще е в действие доникъде на 2024 година

Това решение коства на немската хазна 200 милиарда евро и бе подложено на критика от някои европейски сътрудници поради нелоялна конкуренция.

Новият проект би трябвало да даде на най-засегнатите промишлени браншове интервал на непоклатимост, когато енергийният преход изисква от тях огромни вложения, с цел да декарбонизират активността си, съобщи в поддръжка на плана Хабек.

Планът към този момент се сблъсква с рецензии в границите на самото държавно управление.

Целият план може да е на стойност сред " 25 и 30 милиарда евро ", съгласно изчисленията на икономическото ведомство, което предлага да се прибегне до деблокирания предходната година фонд от 200 милиарда евро.

Сегашният тарифен таван за електрическата енергия за фирмите е 13 евроцента или два пъти над предлаганата в проекта на министерството цена.

Цената на електрическата енергия за небитови клиенти е била приблизително 18 евроцента за киловатчас, без облагане с налог, през втората половина на 2022 година по отношение на по-малко от 10 евроцента преди 2021 година, по данни на статистическата работа " Дестатис " (Destatis).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР