Берлин. Новата управляваща коалиция във ФРГ – Германска социалдемократическа партия

...
Берлин. Новата управляваща коалиция във ФРГ – Германска социалдемократическа партия
Коментари Харесай

Die Welt: Новата управляваща коалиция в Германия ще опрости процедурата за получаване на гражданство

Берлин. Новата ръководеща коалиция във Федерална Република Германия – Германска социалдемократическа партия (ГСДП), „ Зелени “ и Свободната демократическа партия (СвДП), възнамерява да опрости процедурата за приемане на немско поданство и по-специално да разреши двойното поданство, оповестява националният всекидневник Die Welt .

Изданието отбелязва, че Германия от дълго време е най-популярната дестинация за мигранти в Европа. Бъдещото немско държавно управление възнамерява да промени настоящия закон за поданството и да направи страната по-популярна измежду чужденците. „ Ние сътворяваме съвременна правна система във връзка с придобиването на поданство. За тази цел ще позволим неведнъж [двойно] поданство и ще опростим придобиването на немско поданство “, цитира Die Welt съответната част от съдружното съглашение на първото в следвоенната история на страната трипартийно държавно управление.

В същото време се показва, че срокът на престояване в Германия, нужен за подаване на заявление за приемане на поданство, би трябвало да бъде понижен от осем на пет години, а в някои случаи - на три години. Освен това бъдещият Министерски кабинет на Федерална република Германия има намерение да преразгледа наредбите за приемане на поданство на деца, родени от чужденци. „ Децата, родени в Германия от задгранични родители, стават жители на Федерална република Германия при раждането си, в случай че единият от родителите е живял законно в Германия в продължение на пет години “, се споделя в текста.

Страните също по този начин се стремят към доста опростяване на процедурата за приемане на поданство за трудови мигранти, в това число понижаване на условието на равнището им на притежаване на език.

Действащото законодателство на Германия по отношение на поданството, като предписание, се основава на така наречен принцип на генезис. Това значи, че немското поданство се придобива най-вече въз основа на генезис от родител - жител на Федерална република Германия. От 2000 година стана допустимо и придобиването на немско поданство при раждане в Германия от родители, които са жители на непозната страна.

По-специално, чужденец, който е обитавал законно в страната в продължение на осем години, може да получи немско поданство, в случай че владее немски език на задоволително положително равнище, не е направил закононарушения и също по този начин е в положение независимо да устоя себе си и своите членове на фамилията, т.е. без да се прибягва до помощта на държавното публично обезпечаване.

Приемането на немско поданство нормално изисква лицето, което кандидатства за поданство, да се откаже от предходното си (изключения са планувани за претендентите за жители на държави-членки на Европейски Съюз или Швейцария).

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР