Берлин. Месец септември започна с хладен полъх в турско-германските отношения,

...
Берлин. Месец септември започна с хладен полъх в турско-германските отношения,
Коментари Харесай

Септември започна с хладен полъх в двустранните отношения между Берлин и Анкара

Берлин. Месец септември стартира с студен лъх в турско-германските връзки, който дава обещание да докара до следващо изостряне на рецесията сред Берлин и Анкара. Потвърдено е публично – на фона на напрежението в двустранните връзки турските управляващи дръзнаха да арестуват още двама жители на Федерална република Германия.
Както разясни представител на външнополитическото ведомство в Берлин, арестите са осъществени в четвъртък на летището в известния курорт Анталия на съображение „ политически обвинявания “.
Летищната полиция в южния турски град e удостоверила арестите. Самоличността на арестуваните не се оповестява. Германските представители търсят информация и се пробват да открият контакт със арестуваните, само че настояването за телефонно позвъняване от немската страна към момента не е задоволено.
Генералният консул в Измир е осведомен от неправителствените органи за двата ареста, добави представителят. По искане на консулството летищната полиция е удостоверила единение „ немското поданство на двамата арестувани “. Не е ясно дали те са задържани на влизане или излизане от Турция.
Към сегашния миг представителите на Германия в Турция не са получили информация от страна на управляващите в Анкара за ареста на двамата жители на Федерална Република Германия. Но сходна обстановка не е казус – при ареста на кореспондента на националния всекидневник „ Ди Велт “ Дениз Юджел турските управляващи също не осведомиха Берлин за задържането му.

200 дни от ареста на Дениз Юджел в Турция

По подигравка на ориста единствено няколко часа преди новината да бъде публикувана, представителят на външнополитическото ведомство в Берлин Щефан Зайберт обърна внимание, че на 1 септември се навършват 200 дни от ареста в Турция на Дениз Юджел – сътрудник на водещия народен всекидневник „ Ди Велт “.
Зайберт подлага на критика Турция поради нарушаванията на Виенската спогодба, регламентиращи консулската грижа на арестуваните и напомни, че федералното държавно управление се оплаква от седмици, че не получава безконтролен достъп до немски жители.

55 жители на Германия са арестувани в Турция

Понастоящем в Турция са арестувани 55 немски жители, в това число с последните два случая. Голяма част от задържаните са с двойно поданство. В 12 от случаите задържанията са обосновани с политически обвинявания.

Германия ще блокира договарянията за разширение на митническия съюз сред Европейски Съюз и Турция

Петъчната стихия се заформи по-рано през седмицата, когато федералното държавно управление в Берлин също увеличи градуса на напрежението в спора с Анкара, откакто канцлерът
Ангела Меркел разгласи, че Германия ще блокира договарянията за разширение на митническия съюз сред Европейския съюз и Турция.
Темата бе измежду главните, разисквани сред ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и немския канцлер Ангела Меркел в Берлин при последната им в среща, извършена в сряда.
Подписан през 1995 година, митническият съюз сред Турция и Европейски Съюз обгръща промишлени артикули, само че не и селско стопанство, услуги или публични поръчки. През декември 2016 година Европейска комисия изиска от Европейския съвет да позволи преразглеждането на документа с актуализиране и разширение на обсега му.
Германският канцлер загатна за позицията на Германия във вторник, като разяснява, че Турция не би трябвало да чака прогрес в комерсиалните връзки, в случай че не може да подсигурява върховенството на закона. „ Не виждам мандат за разширение на митническия съюз при сегашните условия ", съобщи по-рано Меркел.
Остри думи във връзка арестите на немски жители изрече и ръководителят на партията „ Зелени “ Джем Йоздемир.
„ Ердоган не е президент, а грабител. Той тъпче с краката си достолепието на кабинета. Ситуацията е толкоз сериозна, че не мога да кажа на никого с чиста съвест, че сега се намир в сигурност в Турция. Финансовите потоци към турските джамии в Германия би трябвало да бъдат прекъснати неотложно. Вече не можем да стоим умерено, защото Ердоган се пробва да построи в Германия редом общество ", акцентира Йоздемир.

Редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР