Берлин/Брюксел. Канцлерът на ФРГ Олаф Шолц (ГСДП) се обяви против

...
Берлин/Брюксел. Канцлерът на ФРГ Олаф Шолц (ГСДП) се обяви против
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в европейския печат

Берлин/Брюксел. Канцлерът на Федерална Република Германия Олаф Шолц (ГСДП) се разгласи срещу обвързването на узаконяването на „ Северен поток 2 “ с напъните за деескалация на рецесията в Украйна. „ Газопроводът е план на частния бранш “, цитира националният всекидневник Die Welt думите на Шолц след срещата на върха в Брюксел на държавните и държавните водачи на страните от Европейския съюз.

За въвеждане в употреба, спазването на европейското законодателство би трябвало да бъде изяснено в един аспект. „ Властите в Германия вземат решение това много аполитично “, акцентира политикът от ГСДП. Това е „ друг въпрос “ от сегашните старания за попречване на нарушение на украинските граници, безапелационен бе Шолц.

Тръбопроводът приключен преди седмици. Федералната мрежова организация взема решение по отношение на издаването на разрешителното за употреба. Газопроводът от дълго време е подложен на критика от Съединени американски щати, само че и от някои страни от Европейски Съюз. Те се притесняват, че посредством него Европейски Съюз ще стане прекомерно подвластен от Русия за енергийни доставки.

На срещата си върха Европейски Съюз единомислещо заплаши Русия с отговор при положение на нахлуване против Украйна. В взаимно изказване на държавните и държавните ръководители бе очебийно, че Русия би трябвало неотложно да отслаби напрежението, породено от разполагането на войски на границата с Украйна и нападателната изразителност. Всяка по-нататъшна военна експанзия ще има „ големи последствия и високи разноски “.

Дискусия за нуклеарната енергетика

Шолц също омаловажи траялия месеци спор за класифицирането на нуклеарната сила като екологична технология. „ Въпросът е изцяло надценен “, сподели Шолц на конференция с френския президент Еманюел Макрон. „ Става дума за оценка на активността на фирмите – значимо за тези, които желаят да влагат пари “.

Интензивността на дебата демонстрира, че вложението на средства е значима тематика, сподели Шолц. В последна сметка обаче обособените страни вземат решение кой път желаят да поемат във връзка с построяването на бъдеще без нездравословни излъчвания.

В основата на изказванията му е полемика, която се води от месеци за така наречен таксономия на Европейски Съюз, която има за цел да класифицира кои области на стопанската система се смятат за екологични. Гражданите и вложителите би трябвало да получават ясна информация за устойчивите финансови артикули.

Франция създава огромна част от електрическата енергия си в атомни електроцентрали и по тази причина желае да включи нуклеарната сила в таксономията, Германия до момента беше срещу. „ Имаме разнообразни модели на произвеждане на електрическа енергия “, сподели Макрон. Трябва да се откри решение за таксономията, което да разреши на двете страни да насочват частни пари в своите промишлености.

Германия и Франция водят интензивни договаряния за таксономията, в това число с Комисията на Европейски Съюз, която дава отговор за нея, означи още Шолц. Очаква се властта в Брюксел да показа така наречен делегиран акт идната седмица, който най-сетне ще обясни въпроса. Смята се, че е евентуално избрани газови и атомни електроцентрали да бъдат включени в таксономията - най-малко краткотрайно.

***

Брюксел. Държавният глава на Франция Еманюел Макрон и новият немски канцлер Олаф Шолц се опълчиха на въвеждането на наложителни PCR-тестове за ковид за пътешестване сред страните от Европейския съюз – условие, което Италия вкара по-рано тази седмица, отбелязва изданието Politico в редакцията си за Стария континент.

„ Свободата на придвижване в Европа е значима “, сподели Шолц. Макрон на собствен ред добави, че е срещу въвеждането на проби в допълнение към към този момент наложения наложителен документ имунизация за пасажерите, „ тъй като сме привързани към положителното действие на вътрешния пазар “.

Франция неотдавна наложи условие за тестване на пасажери от страни отвън Европейски Съюз като Обединеното кралство заради разпространяването на новия вариант на ковид „ Омикрон “. Но Макрон сподели, че Франция няма да направи същото за страните от Европейски Съюз.

„ В момента, в който даден вид е в една от европейските страни, той се популяризира доста бързо в други “, означи френският президент.

***

Лондон. Обединеното кралство и Австралия подписаха съглашение за свободна търговия. Церемонията по подписването на документа се състоя в четвъртък вечерта във виртуален формат, оповестява английският народен всекидневник The Guardian , като се базира на Министерството на външната търговия на Обединеното кралство.

„ Търговското съглашение сред Обединеното кралство и Австралия бележи знаков миг за исторически значимите връзки сред нашите страни, които са членове на Общността на нациите. Това съглашение е построено с мисъл за мощните страни на Обединеното кралство и в полза на бизнеса и потребителите, и ще ни помогне да подобрим стандарта на живот в цялата страна. Ще продължим да работим дружно, с цел да отговорим на провокациите на световната търговия и изменението на климата и в светлината на идните софтуерни промени “, сподели английският министър на външната търговия Ан-Мари Тревелиян.

Според думите й подписаното съглашение - първото сходно за Лондон след излизането му от структурите на Европейския съюз, е „ единствено началото “, което демонстрира какъв брой „ огромни благоприятни условия “ има Англия за подсилване на комерсиалните връзки с други страни на фона на Брекзит. По-рано английски министри показаха вяра, че съглашението ще разреши на кралството да форсира процедурата за присъединение към Транстихоокеанското партньорство, което с изключение на Австралия включва още Бруней, Виетнам, Канада, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, Чили и Япония.

Отбелязва се, че вследствие на договорката английските компании ще могат да вземат участие в търгове за доставка на разнообразни артикули или услуги в обществения бранш на Австралия, където се подписват контракти на стойност 10 милиарда английски лири годишно. Освен това британците на възраст сред 18 и 35 години, които идват в Австралия по работа или за пътешестване, ще могат да останат в страната за интервал от три години без виза.

Според оценките на английските управляващи търговията сред страните след подписването на договорката ще нарасне с 53%, само че Брутният вътрешен продукт на кралството в дълготраен проект надали ще усети резултата от съглашението, защото ще се усили единствено с 0,02%. Това е по този начин, тъй като на Австралия се падат единствено 1,7% от общия експорт на Обединеното кралство и 0,7% от неговия импорт, а комерсиалните мита, които съществуваха сред страните, бяха незначителни.

***

Брюксел. Ръстът в еврозоната през декември се оказа по-нисък от предстоящото поради новите ограничавания, въведени поради разпространяването на варианта „ Омикрон “ на ковид, който попречва възобновяване в преобладаващата промишленост на услугите в страните от Блока, отбелязва EU Observer .

В немския частен бранш растежът се изпари, защото рестриктивните мерки удариха съществено бранша на услугите в най-голямата стопанска система в Европа. Във Франция - единствената друга страна в Общността, която отчиташе положителни данни - рестриктивните мерки също засегнаха хотелиерските и туристически компании.

***

Копенхаген. Ваксината против COVID-19 на Moderna крие дребен риск от сърдечни проблеми, само че без съществени последици, демонстрира изследване, извършено измежду цялото население на Дания. Резултатите от проучването, оповестено в British Medical Journal (BMJ), също регистрира сърдечни опасности, свързани с имунизацията Pfizer, само че единствено при дами, отбелязва френският вестник Le Figaro .

„ Ваксинацията с (Moderna) е обвързвана с по-висок риск от миокардит или перикардит при датчани, най-вече на възраст 12-39 години “, обобщават създателите.

Миокардит и перикардит са възпаления на сърцето. Първото визира миокарда, основнит сърдечен мускул, а вторият - перикарда, мембраната, която обкръжава сърцето. Тези изводи са в сходство с предходни изследвания, които накараха няколко здравни управляващи, в това число тези във Франция и Дания, да преустановят използването на имунизацията Moderna измежду по-младите. Исландия даже забрани използването й като цяло. Изследването е първото по рода си, осъществено измежду популацията на цяла една страна, като Дания е отпред в събирането и потреблението на данни за публичното здраве.

Според проучването рисковете от миокардит/перикардит наподобяват три до четири пъти по-високи при употребилите Moderna през месеца след имунизацията, в сравнение с при имунизираните с Pfizer/BioNTech. Що се отнася до последната, „ той не е обвързван с по-висок риск от миокардит или перикардит, с изключение на при дамите “, означават откривателите, признавайки, че са сюрпризирани от това умозаключение. Във всеки случай заключенията са, че тези сърдечни проблеми остават редки, в това число и при имунизираните с Moderna под 40 години, защото единствено при към 0,005% са регистрирани проблеми. Важно е да се означи, че те са били най-вече леки и не са следени гибел или прекъсване на сърцето при имунизирани с миокардит или перикардит.

***
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР