Берлин. Бившият канцлер Герхард Шрьодер е завел дело в местен

...
Берлин. Бившият канцлер Герхард Шрьодер е завел дело в местен
Коментари Харесай

Politico: Герхард Шрьодер съди Бундестага за отнетите му привилегии

Берлин. Бившият канцлер Герхард Шрьодер е завел дело в локален съд против немския парламент, с цел да си върне офиса, удостовери неговият юрист пред локалните медии в петък, предава европейската редакция на Politico .

Бюджетната комисия на немския парламент през май лиши Шрьодер от някои от надбавките му като някогашен канцлер, в това число офис пространство и личен състав. Но в невиждана стъпка Шрьодер изиска да си върне офиса в Народното събрание със чиновниците, привилегия, налична за всички някогашни канцлери.

Шрьодер, който е от редиците на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), е обект на съществени рецензии поради продължаващите си връзки с Русия, които включват места в бордовете на съветски енергийни компании и персонални връзки с съветския президент Владимир Путин.

Бюджетната комисия не обоснова категорично анулацията на някои от привилегиите на Шрьодер заради връзките му с Москва, а вместо това издаде нова разпоредба, съгласно която някогашните канцлери, които нямат настоящи отговорности, свързани с предходната им роля, повече не би трябвало да получават офис, и постановявайки, че Шрьодер не извършва изискванията.

Адвокатът на Шрьодер назова решението незаконосъобразно, като добави, че остава неразбираемо какво в действителност значат „ настоящи отговорности “ и по какъв начин може обективно да се реши.

По-рано тази седмица Шрьодер оцеля след опит да бъде изключен от личната му партия. Вътрешна арбитражна комисия на Социалдемократите отхвърли публични претенции на 17 клона на ГСДП за премахване на спорния някогашен канцлер, отсъждайки, че той „ не е отговорен в нарушаване на партийните правила “.

От началото на съветското навлизане в Украйна през февруари Шрьодер се е срещал с Путин два пъти. След последното си посещаване в Москва през юли някогашният канцлер даде необятно подложено на критика изявление, в което още веднъж прикани за договаряния с Русия, възмущавайки управлението на Киев.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР