Бензиностанциите използват момента да натрупат малко повече печалба. Комисията за

...
Бензиностанциите използват момента да натрупат малко повече печалба. Комисията за
Коментари Харесай

Асен Василев: Парното със сигурност ще поскъпне, но не и четири пъти

Бензиностанциите употребяват момента да натрупат малко повече облага. Комисията за защита на конкуренцията явно не управлява процесите. Това сподели вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия в коментар на ежедневно растящите цени на горивата по бензиностанциите.

25-те стотинки са директна отплата от страната по отношение на съществуващата цена на горивата, като това се отнася до най-евтиния вид гориво от всеки тип, уточни вицепремиерът.

„ Провели сме няколко диалога с „ Лукойл ", тъй че цената на едро да включва отстъпката, която е от разликата на съветския нефт по отношение на вид „ Брент ". И цената от последните месеци е относително равна ", разяснява Василев.

Именно тук е ролята на Комисия за защита на конкуренцията. „ Радвам се, че Народното събрание стартира процедура по промяна на Закона за защита на конкуренцията и по промяна на състава на комисията, с цел да влезе такава, която да стартира да си прави работата.

Той изясни и по какъв начин ще бъде давана отстъпката от 25 стотинки. Тя ще е за частни коли, регистрирани в България, или са на лизинг. Шофьорът би трябвало да покаже талона на автомобила на касата.

Невъзможно било да се дава отстъпката единствено на по-нуждаещите се хора. „ Където можем, оказваме помощ на уязвимите групи. Помощта за работещи родители с деца, при пенсионерите с по-ниски помощи - където е механически допустимо, помощта е таргетирана ", съобщи Василев.

България може да се откаже от съветския нефт, когато има техническа опция „ Лукойл " да направи това, съобщи Асен Василев. От компанията са споделили, че това може да стане за 12 до 18 месеца. „ Или когато цяла Европа се откаже ", добави Василев.

Страната ни ясно е декларирала, че желае да е измежду изключенията, в случай че има такива страни. „ Ясно сме декларирали, че в случай че има изключения и ние не сме измежду тях, ще наложим несъгласие ", безапелационен бе вицепремиерът.

Газът, с който е заместен съветския газ, сега е по-евтин от съветския, акцентира Асен Василев. „ Никога не е неточност да се откажеш от снабдител, който едностранно сменя изискванията ", съобщи Василев.

Газът, който внасяме от Азербайджан, е към три пъти по-евтин от съветския. „ Доколкото знам, министър Николов и „ Булгаргаз " са съумели да махнат този анекс, подписан предходната година, и от 1 юли ще стартираме да получаваме цялостното количество азерски газ. Това покрива към 30% от потреблението. Договореният щатски газ за юни-юли също идва на много по-ниска цена от тази на „ Газпром ", разясни вицепремиерът.

Запитан дали страната ни е получила нови указания за заплащанията, той съобщи, че няма такава информация. „ Към момента Европейска комисия не е трансформирала мнението си, че страните не могат да заплащат в рубли ", добави той.

Парното сигурно ще нарастне, съобщи министър Василев, само че не и четири пъти по-скъпо, а евентуално 10-15 до 20%, предвижда финансовият министър.

„ Не виждам причина да се повишава цената на водата, защото те са обезщетени за нарастването на електрическата енергия. Ако има повишаване на цената на водата, то не е обвързвано с енергоизточниците, а с ръководството на ВиК бранша. Това КЕВР би трябвало да си го гледа извънредно деликатно ", разяснява Василев.

Запитан дали страната ни ще даде „ зелена светлина " на Северна Македония за договарянията за участие в Европейски Съюз, Василев сподели, че не е чул такива разисквания. Той отхвърли да има договорка в тази тенденция в подмяна на американските газови доставки.

Няма да има нарастване на минималната работна заплата от юли. „ Не е рационално два пъти в годината да се пипа. От следващата година ще се пресмята по формула ", съобщи Асен Василев.

Няма да бъде въвеждан и необлагаем най-малко. „ Поели сме явен ангажимент да не променяме данъчната политика ", напомни Василев.

Всички ограничения са разчетени в границите на съществуващия бюджетен недостиг. „ Ние не наливаме спомагателни пари в стопанската система, а връщаме в нея това, което страната би събрала в допълнение поради инфлацията. Не сме взели заем, с цел да налеем пари в стопанската система ", разясни финансовият министър.

Ситуацията с инфлацията при питателните артикули е доста динамична, уточни финансовият министър. „ Индия затвори пазара за експорт на зърно, Украйна не може да изнася, Русия затвори пазара за експорт на зърно. Цените на зърното се подвигнаха 4 пъти през март. Ние имаме задоволително зърно, само че цените ни зависят от международните пазари ", сподели вицепремиерът.

Правителството работи за приемането ни в еврозоната до 2024 година, съобщи вицепремиерът. Според него бихме могли да осъществим техническите условия за това.

Той не счита, че ще им предварителни избори през тази година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР