Белодробната болница се влива в болница Св. Иван Рилски“. Причините

...
Белодробната болница се влива в болница Св. Иван Рилски“. Причините
Коментари Харесай

Д-р Васил Пандов от НЗОК: Преструктурират се болници и се сменят директори след проверките на МЗ


Белодробната болница се влива в болница „ Св. Иван Рилски “. Причините за това са ниският брой пациенти в Белодробната болница. Голяма част от медицинския личен състав е напуснал и лечебното заведение среща огромни усложнения за обслужване на пациентите. Такова преструктуриране е имало и преди. Това съобщи ръководителят на Надзорния съвет на НЗОК доцент доктор Васил Пандов в предаването „ Лице в лице “ по БТВ.

" Целта е да се резервира личният състав на болничното заведение и да се съживи лечебното заведение. Правят се разбори и при други лечебни заведения и да има по-целесъобразно разходване на средствата ", добави той.

" Проблемът с Национална детска болница се заплете още в самото начало. Оказва се, че публичната поръчка е била невъзможна от самото начало. Това откри инспекция на  установи Агенцията за държавна финансова ревизия. Предали сме материалите в Прокуратурата. Въпреки това е плетен задатък от 9 млн. лв.. Министерство на здравеопазването договаря с изпълнителя да възвърне тези средства, само че досега това не е направено.

" Нашето предложение е да има ясна идея за потребностите от такова лечебно заведение, както и изготвяме тактика за детско опазване на здравето. В момента вършим изследване от съществуващите терени на Министерство на здравеопазването кой би бил подобаващ. Планът ни е до края на годината да изготвим идея ", обясни доцент доктор Пандов.

" В момента има растеж на заболеваемостта от COVID-19. Случаите сега са 73 на 100 000. В момента сме при започване на тази рецесия. Вероятно през август месец ще има пик на болестта. На този стадий наложителни ограничения не са подхванати. Много от тях зависят от нас ", сподели ръководителят на Надзорния съвет на НЗОК.

Той разяснява и резултатите от инспекциите в лечебни заведения. " Не започнахме със смени на шефове, както това се е предписание в предходни интервали. Да, засилихме инспекциите. Установихме диспропорции в инспекциите на лечебните заведения. Основните акценти бяха разходването на средствата и приходите от калолечение. Министерство на здравеопазването не е получило нито лев от концесионни такси през последните 20 година В резултат на откритите нарушавания бяха освободени управленията на някои лечебни заведения ", призна той.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР