Белият дом защитава реакцията на Хавай на фона на мълчанието на Байдън и критиките на Тръмп

...
Белият дом полага съгласувани усилия да защити и обясни федералната
Коментари Харесай

Белият дом полага съгласувани усилия да защити и обясни федералната реакция на горските пожари в Мауи, подчертавайки това, което описва като „стабилен отговор на цялото правителство“ на острова.

И все пак, тъй като броят на жертвите в Хавай продължава да расте, президентът Джо Байдън не е коментирал опустошителните пожари след кратки забележки в Солт Лейк Сити в четвъртък, повдигайки вежди и предизвиквайки консервативни критики, тъй като той отговори „без коментар“ на въпрос за смъртните случаи по време на заминаване от Rehoboth Beach, Делауеър, през уикенда.

Байдън пренебрегна крещящите въпроси, когато се върна в Белия дом в понеделник, без други публични събития в графика му. Във вторник той ще бъде пред репортери през целия ден, докато пътува до Милуоки за забележки относно Bidenomics. Белият дом все още не е споделил дали Байдън планира да се справи с опустошенията във вторник, но каза пред репортери, че трябва да очакват да чуят от него „непрекъснато тази седмица“.

Бившият президент Доналд Тръмп се възползва от липсата на коментар на Байдън, като излезе с изявление, критикуващо неговия наследник за „(отказ) да помогне или коментира трагедията“, наричайки момента „ужасен и неприемлив“.

Но прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза в понеделник, че президентът е „дълбоко загрижен“, тъй като шефът на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации Дийн Крисуел каза пред репортери, че администрацията се е ангажирала да подкрепя Хаваите „на всяка стъпка, за да помогне на жителите да поемат контрол над своите възстановяване и да им помогнем да се възстановят по начин, който ще ги направи по-издръжливи.“

Администраторът на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации Дийн Крисуел говори чрез видео по време на брифинг с прессекретаря на Белия дом Карин Жан-Пиер в Белия дом на 14 август 2023 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Администраторът на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации Дийн Крисуел говори чрез видео по време на брифинг с прессекретаря на Белия дом Карин Жан-Пиер в Белия дом на 14 август 2023 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Анна Мънимейкър/Гети изображения

Говорейки на брифинга в Белия дом чрез видеопоток от Хаваите, Крисуел каза, че е в „непрекъсната комуникация“ с Байдън „откакто започнаха тези пожари“.

Няма „планове“ Байдън да посети Хавай в момента, каза Жан-Пиер, но Белият дом е в тесен контакт с FEMA и кабинета на губернатора Джош Грийн относно „какви може да са възможностите“.

Междувременно Белият дом обясни подробно стъпките, които администрацията предприема в подкрепа на усилията за възстановяване на Мауи във вторник сутринта.

Има повече от 500 федерални служители на място. Бреговата охрана на САЩ и американският флот подкрепят търсенето и спасяването. Американската армия помага при потушаването на пожара, а FEMA участва в ограничаването на пожара, както и в разпределението на храна, вода и подслон. Администрацията за малък бизнес предоставя заеми при бедствия на засегнатите фирми, собственици на жилища, наематели и организации с нестопанска цел. Министерството на земеделието на САЩ одобри детското хранене и обезщетенията за SNAP. Министерството на здравеопазването и човешките услуги одобри извънредна ситуация за общественото здраве и подпомага оперативната реакция на моргата при бедствие. Инженерният корпус на армията на САЩ помага за пътища, електрически услуги и отстраняване на опасни отпадъци заедно с Агенцията за опазване на околната среда. Министерството на отбраната помага за преместването на доставки в целия щат.

Бившият президент Барак Обама поиска дарения за жертвите на горските пожари в Мауи, според видео, публикувано в понеделник. Обама има дом в Хавай и преди е посещавал засегнати райони.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР