Белият дом разглежда планираната среща между американския президент Джо Байдън

...
Белият дом разглежда планираната среща между американския президент Джо Байдън
Коментари Харесай

САЩ: Среща лице в лице е особено важна в случая с Путин

Белият дом преглежда плануваната среща сред американския президент Джо Байдън и съветския му сътрудник Владимир Путин в Женева като нужна и значима.

Съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан разяснява във Вашингтон, че американският президент се срещал с съветския си сътрудник не " макар ", а точно поради разликите сред двете страни.

" Не одобряваме срещата с съветския президент като премия. Считаме я за жизненоважна част от отбраната на американските ползи и американските полезности ", посочи Съливан, представен от ДПА.

Срещата ще се организира откакто Байдън се съветва с държавните и държавните ръководители на страните от Г-7, НАТО и Европейски Съюз в дните преди този момент. Следователно времето за срещата с Путин надали може да бъде по-добро.

" Когато президентът Байдън се завърне във Вашингтон през идната седмица, ние имаме вяра, че ще бъдем в доста по-силна позиция за справяне с главните закани и провокации, пред които е изправена тази страна, " сподели Съливан.

Съветникът също по този начин акцентира, че нищо не може да замести срещата лице в лице сред държавните ръководители. Това важи изключително за Путин, който има " мощно персонализиран жанр на взимане на решения ".

Поради това, сподели той, за Байдън беше значимо " да седне с [Путин] лице в лице " и да е явен за упованията на Съединени американски щати. Директният диалог с Путин също е " най-ефективният метод да разберем какво има намерение и възнамерява Русия ", сподели той.

На 16 юни президентите на Съединени американски щати и Русия би трябвало да се срещнат в Женева. Това е първата среща, откогато Байдън встъпи в служба през януари и идва по време на огромно напрежение сред Вашингтон и Москва.

Украинският президент Владимир Зеленски съобщи в петък пред американския новинарски уебсайт Axios, че предвид на украинския спор и напрежението с Русия би желал Байдън да се е съгласувал с него на персонална среща, преди да се срещне с Путин. Това не се случи.

Съливан обаче сподели, че Байдън и Зеленски са разговаряли по телефона в понеделник. Байдън беше подчертал, че ще застане твърдо за териториалната целокупност на Украйна и бе поканил Зеленски в Белия дом за лятото.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки съобщи, че по време на диалога Байдън " удостовери непоколебимия ангажимент на Съединени американски щати за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в лицето на продължаващата съветска експанзия в Донбас и Крим ".

Лидерите разискаха също " евроатлантическите желания на Украйна " и съдействието в региона на енергийната сигурност и пандемията на ковид, " в това число проектите на Съединени американски щати да дават 900 000 дози ваксини, които да оказват помощ на Украйна да се оправи с пандемията ", съобщи Псаки в изказване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР