Белият дом планира официално да поиска от Конгреса да одобри

...
Белият дом планира официално да поиска от Конгреса да одобри
Коментари Харесай

Джо Байдън ще поиска от Конгреса да гласува продажба на оръжия за Тайван

Белият дом възнамерява публично да изиска от Конгреса да утвърди продажба на оръжия на Тайван на стойност към 1,1 милиарда $. Тя ще включва 60 противокорабни ракети и 100 ракети въздух-въздух, съгласно трима източници, директно осведомени с въпроса.

Новината идва в миг, когато Китай продължава всекидневно да изпраща военни кораби и самолети в Тайванския пролив, единствено няколко седмици откакто ръководителят на Народното събрание Нанси Пелоси посети самоуправляващия се остров и осъди опитите на Пекин да изолира и сплаши Тайван. В отговор на визитата на Пелоси Пекин стартира огромни, невиждани военни учения към Тайван, които за първи път включваха изстрелване на ракети над острова.

Пакетът, който към момента е в ранен стадий, включва 60 ракети AGM-84L Harpoon Block II за 355 млн. $, 100 тактически ракети въздух-въздух AIM-9X Block II Sidewinder за 85,6 млн. $ и 655,4 млн. $ за удължение на контракта за радар за наблюдаване, обявиха хората. Ракетите Sidewinder ще въоръжат създаваните в Съединени американски щати изтребители F-16 на Тайпе, заяви " Политико ".

През последните години набъбнаха опасенията, че Китай се приготвя да превземе Тайван с военна мощ въз основа на убеждението си, че островът е част от Китай. В отговор на това Съединени американски щати и други западни страни се стремят да укрепят защитата на Тайван и да похвалят неговата витална народна власт, която е в ослепителен контрастност с авторитаризма на Пекин.

Съединени американски щати не престават да се придържат към така наречен политика на " един Китай ", обрисувана в Закона за връзките с Тайван от 1979 година, който планува Съединени американски щати да не откриват публични дипломатически връзки с Тайпе.

Законът за Тайван основава и доктрината за " стратегическа двоякост ", съгласно която Съединени американски щати съзнателно не се ангажират с това дали биха защитили Тайван с военни средства при възможна инвазия. Законодателите и от двете партии упорстват за унищожаване на тази политика, защото Тайван е изправен пред все по-войнствени закани и тактики на заплашване от страна на китайските военни. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР