Белият дом и Конгресът приеха петгодишен план за климатични интервенции,

...
Белият дом и Конгресът приеха петгодишен план за климатични интервенции,
Коментари Харесай

Последен аргумент. Америка се готви да използва климатично оръжие

Белият дом и Конгресът одобриха петгодишен проект за " климатични интервенции ", който планува основаването на технологии за надзор на климата. Учените са срещу сходни разработки, а специалисти по сигурността предизвестяват, че практическото им използване от някоя страна рискува да докара до климатична война.

Климатът е на страната на Русия

В документа, оповестен на уеб страницата на Белия дом, се показва, че задачата на програмата е „ да сътвори научна основа за ръководство на слънчевата радиация и други бързи интервенции в подтекста на краткосрочни климатични опасности “. Ето по какъв начин Съединени американски щати желаят да се борят с „ очертаващото се владичество на Русия в селското стопанство “. Националният съвет за разузнаване счита това за „ проблем на националната сигурност “, който е „ недооценен като геополитическа опасност “.

Експертите означават, че селското стопанство е най-уязвимият бранш на американската стопанска система, изключително измъчен от изменението на климата. Поради топлината, сушата и ерозията на почвата площта на обработваемата земя понижава с всяка минала година. Добивите в обичайните селскостопански щати може да паднат с 90 % до 2040 година, а районът за развъждане на зърно ще се реалокира към границата с Канада.

Русия, в противен случай, печели от световното стопляне. Учените са пресметнали, че зоната на дейно земеделие в Сибир ще се удвои до 2080 година - с съвсем пет милиона квадратни километра. Русия ще стане най-големият производител на пшеница в света с 20 % от пазара.

Експлозивният напредък на селскостопанското произвеждане е единствено дребна част от това, което съгласно климатичните оптимисти чака Русия. Стабилното размразяване на арктическия морски лед ще направи Северния морски път най-краткия и на ниска цена маршрут за товари от Китай и цяла Югоизточна Азия до Европа. Контролът на тази значима транспортна артерия дава обещание обилни изгоди и доходи.

Слънчеви инженери

Съединените щати не са подготвени да се примирят с това. За противопоставяне Белият дом има намерение да употребява слънчево геоинженерство. Това е относително ново направление в науката. Учените създават разнообразни технологии, с които да понижат или отклонят потока от слънчева топлота, навлизащ в Земята - галактически огледала, отразяващи морски облаци, аерозолно екраниране в стратосферата.

Всичко стартира през 2006 година, когато носителят на Нобелова премия, холандският химик Пол Крутцен разгласява публикация за методите за избавяне от световното стопляне. Той предлага манипулиране на атмосферата.

След мощни вулканични изригвания настава захлаждане – за година-две. Това се дължи на обстоятелството, че доста минерални частици се отделят в атмосферата с пепелта и газовете и те отразяват слънчевите лъчи. В геоинженерните планове се допуска подражаване на естественият вулканичен резултат посредством напръскване на отразяващи аерозолни частици от серен диоксид, сулфати или калциев карбонат в горните пластове на атмосферата.

Американският " отговор "

Според проекта на Белия дом самолети или стратосферни балони ще пръскат десетки милиони тонове частици серен диоксид в горните пластове на атмосферата, които при кондензация ще образуват пласт, отразяващ слънчевите лъчи.

Смята се, че това ще сътвори резултат, сходен на този от изригването на връх Пинатубо във Филипините през 1991 година Тогава към 15 милиона тона серен диоксид попаднаха в атмосферата и междинната световна температура падна с към един градус.

Това е относително бърз и на ниска цена способ. Но геоинженерните технологии не могат да се ползват локално, единствено в една страна. Няма интернационална правна основа за това.

Неоправдани опасности

Учените са уверени, че американските управляващи подценяват рисковете от геоинженерни планове. Никой климатичен модел не може тъкмо да планува по какъв начин измененията в атмосферата в една част на планетата ще се отразят на времето в друга.

Има опасения, че температурите ще се покачат отвън пласта серен диоксид, предизвиквайки пагубна гореща вълна по целия свят. Това е по този начин нареченият резултат на температурния дълг. Ако не се попълнят непрестанно доставките на аерозоли в стратосферата, отразяващият пласт ще бъде сериозно привършен и температурата на планетата може да скочи безусловно за една нощ.

Различни научни организации, в това число Националният проучвателен съвет на Националната академия на науките на Съединени американски щати, неведнъж означават, че геоинженерните интервенции единствено краткотрайно маскират признаците на стопляне и не вземат решение основната задача за унищожаване на парникови газове от атмосферата.

През 2021 година редица водещи учени по околната среда от университети във Англия, Германия и Холандия разгласиха отворено писмо до Организация на обединените нации и държавните управления, призовавайки за възбрана на слънчевото геоинженерство и за интернационалните съглашения за блокиране на финансирането на такива планове.

„ Рисковете от слънчевото геоинженерство са едва разбрани, въздействията ще варират според от района и има неустановеност по отношение на въздействията върху времето, селското стопанство и обезпечаването на съществени потребности от храна и вода. Спекулативната опция за бъдещо слънчево геоинженерство рискува да стане мощен мотив за лобистите в промишлеността, отрицателите на климатичните промени и някои държавни управления. Без ефикасен световен и либерален надзор, геополитиката на допустимо едностранно разрастване на слънчево геоинженерство би била плашеща и несправедлива “, се споделя в документа.

Повече от 410 специалисти от 60 страни се включиха в апела. Загрижеността на учените се споделя от доста политици и общественици.

А представители на разследващата общественост показват вероятността за въоръжени спорове сред страните заради геоинженерни планове - климатични войни.

Белият дом подценява всичко това, като обилно финансира създаването на технологии за климатични оръжия. И сеоправдава ст световното стопляне.

Игра с вероятност

От средата на 90-те години хипотезата за нездравословното влияние на индивида върху климата, значително с помощта на напъните на Съединени американски щати, стана преобладаваща и закупи статут на теоретичен и политически консенсус.

През 1994 година влезе в действие Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата, подписана от повече от 180 страни по света, в това число от Русия. През 1997 година е подписан Протоколът от Киото, а през 2015 година Парижкото съглашение. Тези интернационалните документи регламентират ограничения за понижаване на наличието на въглероден диоксид в атмосферата, най-вече посредством понижаване на потреблението на изкопаеми горива и прекосяване към възобновими енергийни източници.

Конкретните цели и периоди се разискват на годишни конференции – климатични срещи. Последният сходен конгрес се организира през ноември 2022 година в египетския Шарм ел-Шейх. Неговите участници признаха за първи път и записаха в окончателната резолюция, че е малко евентуално да се реализиран задачите, заложени в Парижкото съглашение - да се ограничи стоплянето до градус и половина спрямо прединдустриалните равнища - с настоящото „ несъответстващо “ равнище на подхванатите ограничения.

Доклад от форума отбелязва, че „ климатичната рецесия се развива доста по-бързо от предстоящото “. Според специалистите, в случай че през идващите години не се реализира доста понижаване на излъчванията на въглероден диоксид, до края на века температурният растеж ще може да се стабилизира на три градуса. И това е най-песимистичният сюжет, очакван от Парижкото съглашение.

Общото умозаключение е, че обстановката е сериозна и за коригирането ѝ явно не е задоволително просто заместването на въглеродните първични материали с възобновими енергийни източници с актуалните темпове. Необходими са " дълготрайни огромни старания, както и търсене на нови пътища за решение на казуса ".

Нищо не се споделя непосредствено за геоинженерството, само че интернационалната общественост явно се приготвя за това.

Превод: В. Сергеев

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР