Белингкат“: Замесен в случая Скрипал агент на ГРУ "навестява" България

...
Белингкат“: Замесен в случая Скрипал агент на ГРУ "навестява" България
Коментари Харесай

„Белингкат“: Замесен в случая Скрипал агент на ГРУ "навестява" България при отравянето на Гебрев

„ Белингкат “: Замесен в тази ситуация Скрипал сътрудник на ГРУ "навестява" България при отравянето на Гебрев
Разследващата група „ Белингкат “ (Bellingcat) откри, че третият чиновник на съветското военно разузнаване (ГРУ), който е бил във Англия през март 2018 година по време на отравянето с „ Новичок “ на Сергей Скрипал, е бил в България единствено дни, преди български бизнесмен и синът му да се разболеят съществено след отравяне с незнайно вещество.

Този трети офицер на ГРУ е 45-годишният мъж, пътуващ под името Сергей Вячеславович Федотов, е разпознат от „ Белингкат “ като старши офицер от ГРУ. Подобно на другите двама обвинени по случая Скрипал, чиновниците на ГРУ Анатолий Чепига и Александър Мишкин, неговата подправена идентичност е основана през 2010 година, без да са налице данни, че до тогава лице с такова име е съществувало.

Сергей Федотов за първи път бе разпознат като представляващо интерес лице от съветския новинарски уебсайт „ Фонтанка “.

„ Белингкат “ и неговият проверяващ сътрудник The Insider („ Инсайдър “,Русия) са наблюдавали странния маршрут на пътуването на Федотов, откогато през 2010 година е основана подправената му идентичност, до последното му пътешестване до Лондон през март 2018 година През тези осем години „ Федотов “ обикаля доста в Европа, Азия и Близкия изток, постоянно се появява в горещи точки единствено няколко дни преди събития, влизащи в новините.

Пътуването от Федотов в България през април 2015 година, обаче се откроява заради своята злокобна аналогия с събитията към отравянето на Скрипал през март 2018 година.

На 24 април 2015 година „ Сергей Федотов ” дойде с полет от Москва в Бургас. Той е имал полет седмица по-късно, на 30 април, от столицата София назад към Москва. Само че не се качна на борда на самолета. Вместо това, късно вечерта на 28 април, той се появява на истанбулското летище „ Ататюрк “ и купува билет в последната минута за полет до Москва.

По-рано този ден български бизнесмен Емилиян Гебрев бе приет в болница откакто припада на банкет в София, на който той беше хазаин. По същото време неговият по-голям наследник и един от шефовете на компанията му ненадейно се разболяха. И тримата бяха приети в болница със признаци на тежко отравяне. Състоянието на Емилиян Гебрев бързо се утежни и той изпадна в кома. Лекарите предположили, че отровата е била приложена или употребявана в деня или дните преди 28 април. Въпреки това, защото не можеха да разпознават отровата, те не можеха да са сигурни в последствията от приложението ѝ или метода, по който ще окаже въздействие върху положението на пациента.

Емилиян Гебрев изиска помощ при идентифицирането на отровата от две водещи лаборатории, профилирани в контрола на химически оръжия. Едната от тях, Verifin (Верифин) в Хелзинкския университет, извърши изчерпателен разбор. Лабораторията не е в положение да дефинира дефинитивно отровата, само че открива следи от два разнообразни органофосфати в урината на Гебрев: Единият от тях е разпознат като мощен пестицид, до момента в който другият остава неидентифицирана със общоприетите принадлежности за тестване на химическо оръжие.

Един месец откакто в началото е бил признат в болница, положението на Емилиян Гебрев се усъвършенства доста и той беше изписан. Той сподели на „ Белингкат “, че няколко дни по-късно, в края на май, още веднъж се чувствал зле и още веднъж бил признат в болница.

За отбелязване е, че на 24 май 2015 година "Сергей Федотов" се връща в България с пряк полет от Москва. Той си бе резервирал билет за връщане на 28 май 2015 година, само че още веднъж не се появява на борда на самолета. Два дни по-късно, на 30 май, той лети с полет от прилежаща Сърбия в Москва.

Събитията към пътуванията на "Сергей Федотов" до България съответстват с модела на неговото пътешестване до и от Обединеното кралство по време на отравянето на Сергей Скрипал и щерка му Юлия. Федотов дойде в Лондон с полет от Москва в същия ден, когато кацат другите двама чиновници на ГРУ - това са полковник Чепига и доктор Мишкин - въпреки и с различен полет. „ Планирано “ е да се върне в следобеда на 4 март, 2018 година, в деня, в който татко и щерка Скрипал „ се разболяха “ в Солсбъри. Въпреки това, както в България, Федотов пропуща противоположния полет, уведомявайки, че няма да пътува единствено минути преди самолетът да излети. И пътува за Москва от друга европейска столица няколко дни по-късно.

На въпрос дали знае за какво може да бъде цел на ГРУ, Гебрев не може да отговори, защото няма визия. Един от водещите български бизнесмени в отбранителната индустрия и произвеждане, той сподели, че не може да си показа какво би могло да разгневи задгранична работа за сигурност задоволително, с цел да тръгне против него и фамилията му. В същото време той призна, че това е най-правдоподобното пояснение за една неразгадана тайнственост, защото тригодишните български следствия на отравянето му не са разкрили никакви следи или обвинени.

Гебрев стига до две хипотетични аргументи, пишат от „ Белингкат “ на нейния уебсайт, заради които би могъл да бъде ориентиран. Едната от тях е извършваният от неговата компания експорт на профилирано съоръжение, обвързвано с защитата, в Украйна, което съгласно него се прави в строго сходство с българските и европейските разпореждания. Друга догадка, признава той, е вероятен интерес от страна на Русия към цех за произвеждане на оръжие, който той управлява, който се преглежда като дружество от стратегическо значение за България и НАТО./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР