Белград. Първите дипломати на България и Сърбия - Екатерина Захариева

...
Белград. Първите дипломати на България и Сърбия - Екатерина Захариева
Коментари Харесай

Министерството на външните работи: Българската и сръбската дипломация ще работят за развитие на бизнеса между двете държави

Белград. Първите дипломати на България и Сърбия - Екатерина Захариева и Ивица Дачич, се схванаха да работят дружно за стимулиране на бизнеса сред двете страни. Първа стъпка в това ще е организирането на двустранен стопански конгрес в Ниш или различен южен сръбски град. Двамата се срещнаха в границите на двудневното посещаване на Захариева в Република Сърбия, с което стартира Балканската обиколка на първия ни посланик. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. " Надявам се до края на годината или при започване на идната да бъде оповестена поръчката за построяването на автомагистралата София-Калотина, с цел да стартира строителството през първата половина на 2018 година ", сподели българският заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева.
" Пътищата, инфраструктурата и интерконекторът с България са нашите цели. Радвам се, че България е на второ място по брой туристи, посещаващи нашата страна ", отвърна първият вицепремиер и министър на външните работи на Република Сърбия Ивица Дачич.
Двамата разискаха редица въпроси от двустранните връзки и интернационалния дневен ред. Работи се и по меморандум за европейска интеграция сред министерствата на външните работи на България и Сърбия.
" В лицето на премиера Борисов имате същински покровител. Каня ви през октомври дружно с президента Вучич на взаимното съвещание на българското и румънското държавно управление в България, както и разгадавам на вашето наличие на неофициалния съвет на външните министри от Европейски Съюз " Гимних " по време на нашето председателство ", сподели още Захариева.
" Вече пет пъти за един месец се срещам с моята другарка Екатерина. Имаме огромно доверие между тях - то е същото и сред премиера Борисов и президента Вучич. Моят държавен секретар Ивица Тончев е българин ", съобщи Дачич.
Външните министри разискаха проблемите на българското национално малцинство в Сърбия и се договориха да бъде решен казусът с учебниците на български езиц и предаванията на майчин език, като вероятните разновидности са да се финансират такива излъчвания в Сърбия или български малките екрани да се включат в пакетите на локалните кабелни оператори. Обсъдено бе и по какъв начин Западните околности да бъдат подтиквани стопански, с цел да бъдат арестувани хората там.
България предложи на Сърбия помощ в преговорния развой, а в границите на своето председателство на Съвета на Европейския съюз ще продължи да упорства за ясна европейска вероятност на страните от Западните Балкани.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР