Белгийският премиер Александер Де Кро беше само един от европейските

...
Белгийският премиер Александер Де Кро беше само един от европейските
Коментари Харесай

Евролидери към Орбан: „Повече нямате място в ЕС“

Белгийският министър председател Александер Де Кро беше единствено един от европейските водачи, които сложиха малко знаме с цветовете на дъгата на ревера си по време на срещата на върха в Брюксел. Лидерите на редица страни членки на Европейски Съюз се оповестиха против неотдавна признат закон в Унгария, който специалисти, деятели и членовете на ЛГБТИ общността дефинират като хомофобски.

“Няма какво повече да търсите в ЕС”

17 държавни водачи подписаха писмото против Унгария, инициирано от министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел. По време на срещата някои от ръководителите на страните членки изгубиха самообладание. Един от тях бе нидерландският министър председател Марк Рюте: “За мен следователно няма какво повече да търсите в Европейския съюз”, обърна се Рюте към унгарския си сътрудник Виктор Орбан. Той обаче регистрира, че не съществува механизъм за преустановяване на участието в Европейски Съюз. На унгарския министър председател би трябвало ясно да му бъде обяснено, че Европейски Съюз е “общност на ценности”, безапелационен е Рюте. Александер Де Кро поддържа Рюте. След този прочувствен спор по време на срещата в Брюксел Орбан би трябвало да се прибере назад в Будапеща и “да намерения, дали Унгария към момента има място в ЕС”, счита белгийският министър председател.

В писмото си до ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел 17-те декларират: “Трябва да се борим с дискриминирането против ЛГБТИ-общността и още веднъж да подчертаем, че пазиме техните съществени права”. Люксембургският министър председател Бетел, който е с хомосексуална ориентировка, съобщи, че който в Унгария има вяра, че рекламата може да направи младежите гей, “не схваща живота”. Според него новите правила, които не разрешават наличието на хомосексуалност в рекламата и медии, прекрачват алена линия.

Само Полша е с Орбан

Ангела Меркел, за която това евентуално е последната среща на върха, дефинира закона като “грешен”. Тя сподели, че полемиките по време на вечерята на водачите на страните членки е била “спорна, само че и откровена”. Единствено полският министър-председател е подкрепял Орбан. Останалите ръководители на страни от Източна Европа - България, Румъния, Чехия, Словакия, Словения, Хърватия - са запазили безмълвие.

Орбан от своя страна не приема рецензията. Той даже е декларирал, че по време на комунизма е бил “борец за правата на гейовете”. До идването на власт на Орбан през 2010-а Унгария се считаше за най-либералната страна от някогашния Източен блок, що се касае до правата на еднополовите двойки. Правото им да живеят на фамилни начала беше уредено там още през 1996 година. В последно време обаче партията на Орбан вписа в конституцията, че едно семейство може да е формирано единствено от жена, мъж и деца. На еднополовите двойки им беше неразрешено да осиновяват, а на транссексуалните - да трансформират пола, вписан при раждането им.

Не единствено отношението към ЛГБТИ-общността е мотив за разрива сред Брюксел и Будапеща. Правителството на Орбан от години е упреквано, че систематично подкопава правовата страна, свободата на медиите, науката и правосъдната система. Европейската комисия стартира няколко процедури против Унгария. Новият бюджет на Европейски Съюз планува разглеждане на въпроса с върховенството на правото преди да бъдат отпуснати европейските средства. Заради това Унгария се обърна към Европейския съд в Люксембург.

Пандемията и връзките с Русия и Турция

Противопоставянето с Унгария остави на назад във времето тематиките, които бяха предмет на срещата - пандемията, Русия и Турция. Държавите членки взеха решение, че поради бързото разпространяване на новата Делта разновидност допускането на жители на трети страни като Англия на територията на Съюза няма да се случи толкоз бързо.

По въпроса с отношението към Русия по този начин и не се стигна до съответни решения. Държавите от Европейски Съюз се схванаха да продължат разговора с съветския президент Владимир Путин по тематиките, които са от общ интерес. В същото време на нарушаванията на човешки права, потискането на опозицията и намесата в споровете в Украйна и Беларус ще продължи да се дава отговор със наказания. След срещата Ангела Меркел съобщи, че може да си показа среща на върха с съветския президент, както и че “очаква по-смел подход” от страна на 27-те, защото не е задоволително американският президент Байдън да приказва с Путин.

Макрон поддържа концепцията, само че други страни, измежду които източноевропейските, както и Нидерландия, към този момент отхвърлят пряк диалог с Путин. Руският президент първо би трябвало да си заплати, преди да приказваме с него, съобщи латвийският министър-председател Кришянис Каринш.

От решенията на срещата излиза наяве, че Европейски Съюз желае да усъвършенства връзките си с Турция. Президентът Ердоган обаче би трябвало да продължи да работи за усмиряване на напрежението с Кипър и Гърция. Европейски Съюз желае да продължи съглашението за бежанците и възнамерява да обезпечи още 3,5 милиарда евро, които да бъдат употребявани за обезпечаване на заслон и грижа за бежанците от Сирия. Освен това би трябвало да се работи по възобновяване на митническия съюз сред Европейски Съюз и Турция.

Автор: Бернд Ригерт
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР