Белгийският министър-председател Шарл Мишел организира тази вечер среща на 12

...
Белгийският министър-председател Шарл Мишел организира тази вечер среща на 12
Коментари Харесай

Белгийският премиер организира среща на 12 европейски лидери

Белгийският министър-председател Шарл Мишел провежда довечера среща на 12 европейски водачи, измежду които канцлерът Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон. Сред поканените на вечерята е и министър председателят Бойко Борисов. Разговорите са в навечерието на неофициалната среща на върха на 27-те европейски водачи на следващия ден в Брюксел.

Европейският съвет или водачите на страните членки са тези, които оферират претенденти за поста ръководител на Европейската комисия. Идеята е те да се преценяват и с резултатите от изборите за Европейски парламент. Следващите европейски избори са през 2019 година, тъй че тогава тряба да се избере и наследникът на Жан-Клод Юнкер. Последната дума в избора има Европарламентът, който гласоподава препоръчаните от Съвета кандидатури.

Принципът на водещите претенденти, станал прочут с немския термин " Spitzenkandidaten " беше въведен при предходните европейски водачи през 2014 година. Тогава европейските политически фамилии излъчиха по един водещ претендент за поста. За Европейската национална партия това беше Жан-Клод Юнкер, за социалистите - Мартин Шулц, а за либералите - Ги Верхофстат. Най-много евродепутати гласоподаваха за Юнкер, тъй като Европейската национална партия завоюва най-вече гласове и сега е най-голямата европейска политическа мощ.

Комисията и Народното събрание оферират правилото на " водещия претендент " да се ползва и следващата година при избора на правоприемник на Юнкер. Отпорът обаче идва от френския президент Макрон, чиято партия " Република, напред " към момента не принадлежи към никоя от огромните европейски политически фамилии, т.е правилото на водещия претендент не играе в негова изгода. Предстои да забележим дали Макрон ще успее да отбрани позицията си пред останалите европейски водачи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР