Белгийски учени успяха да създадат в лабораторни условия нов вид

...
Белгийски учени успяха да създадат в лабораторни условия нов вид
Коментари Харесай

Белгийски учени създадоха нов вид човешка клетка

Белгийски учени съумяха да основат в лабораторни условия нов тип човешка клетка благодарение на стволови кафези, заяви електронното издание Юрикалърт. 
Специалистите, работещи под управлението на професор Венсан Паск, са от Католическия университет в град Льовен.
Новите кафези доста наподобяват на естествените си двойници при човешки ембриони в ранен стадий от развиването им. Така откривателите по-добре могат да проучат какво се случва незабавно откакто ембрионът се вгради в утробата.
Когато всичко е наред, това става към седем дни след оплождането. В този миг ембрионът става недосегаем за проучване поради механически и етични ограничавания. Това накара учените да се заемат с създаване на модели на разнообразни типове ембрионални и извънембрионални кафези, с цел да изследват човешкото развиване в епруветка.
Екипът от Льовен сътвори първия модел на извънембрионални мезодермални кафези. " Те генерират кръвта при ембрион, оказват помощ за прикрепването му към бъдещата плацента и играят роля при образуването на примитивната пъпна шнур. При хората този тип кафези се появяват на по-ранен стадий от развиването, в сравнение с при ембриони на мишки, а може да има и други значими разлики сред типовете. Това прави нашия модел изключително значим: проучванията при мишки може да не ни дадат отговори, които да се отнасят и за хората ", изяснява ръководителят на изследването Венсан Паск. 
Той споделя: " Много сме разчувствани, тъй като в този момент можем да учим процеси, които нормално остават недостъпни по време на развиването ". 
Белгийските учени се надяват, че в по-дългосрочен проект откритието им ще помогне да се хвърли повече светлина върху медицински провокации като проблеми с плодовитостта, спонтанни аборти и нарушавания в развиването.
Разработката е оповестена в профилираното издание " Сел стем сел ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР