Белгийски съд застана на страната на организаторите на Националната конференция

...
Белгийски съд застана на страната на организаторите на Националната конференция
Коментари Харесай

Консервативният форум на Орбан и Фарадж в Брюксел е възобновен със съдебно решение

Белгийски съд застана на страната на уредниците на Националната конференция на консерватизма против опитите на управляващите да закрият събирането, като реши, че събитието може да се организира втори ден без интервенция, написа европейската редакция на Politico, представена от " Фокус ".

Двудневната конференция, събиране на авторитетни десни водачи, в това число унгарския водач Виктор Орбан и архитекта на Брекзит Найджъл Фарадж, стартира във вторник сутринта в зала, покрай Европейския квартал. Но органите на реда, по разпореждане на локалния кмет, дойдоха два часа след събитието, с цел да осведомят уредниците, че събирането ще бъде прекъснато заради " опасения за публични вълнения ".

След часове на напрежение и безпорядък в залата, уредниците в последна сметка реализираха съглашение с кмета и полицията конференцията да продължи. През останалата част от деня полицията спираше новопристигналите да влизат в залата - в това число някои от ораторите - само че не спря събирането със мощ или не в профил хората, които към този момент бяха вътре.

Инцидентът провокира необятно отвращение, като водачите на Европейски Съюз, в това число белгийският министър председател Александър де Кроо и Виктор Орбан, осъдиха полицейската интервенция.

Организаторите на конференцията оспориха решението на кмета в съда и Държавният съвет излезе с решение късно вечерта във вторник, отменяйки заповедта на кмета.

Съдът постанови, че при положение на риск от нарушение на публичния ред, управляващите би трябвало да подхващат ограничения " за ограничение на демонстрациите по публичните пътища, вместо да не разрешават частни срещи " и че държавното управление " би трябвало най-малко да постави старания да отбрани тези, които желаят да упражняват тяхното конституционно право на събрания ".

Тъй като е имало " междинна " опасност за участниците, не е имало потребност от " непропорционални старания от страна на полицейските служби ", разяснява съдът.

Кметът Емир Кир отбрани решението си да спре конференцията.

" Да си кмет значи да си поръчител за публичната сигурност ", написа той в обществените мрежи. " Липсата ми на състрадание към тези, които проповядват ненавист, се допуска, само че поддържането на публичния ред е повода за възбраната ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР