Белгийски съд осъди ирански дипломат за планиране на бомбен атентат.

...
Белгийски съд осъди ирански дипломат за планиране на бомбен атентат.
Коментари Харесай

Ирански дипломат получи 20 години затвор за заговор за атентат в Париж

Белгийски съд осъди ирански посланик за обмисляне на бомбен атентат. Това се случва за първи път в Европейския съюз след Ислямската гражданска война в Иран от 1979 година.

Асадолла Асади бе наказан на 20 години затвор.

Бомбеният атентат, осуетен от немската, френската и белгийската полиция, бил плануван за 30 юни 2018 година във Вилпент край Париж.

Поводът - годишното заседание на Националния съвет на иранската опозиция - опозиционна коалиция, включваща „ Муджахидините на народа “, неразрешени в Иран от 1981 година като „ терористична формация “.

Десетки хиляди са участвали на събранието, в това число юристът на Доналд Тръмп - Руди Джулиани.

По това време Асади работел в иранското посолство във Виена. Той обаче е арестуван в Белгия, откакто се среща с белгийско семейство от ирански генезис. Двойката е задържана в Брюксел с половин кг експлозиви и детонатор.

Асади отхвърли да дава показания по време на правосъдния развой предходната година, базирайки се на дипломатическия си имунитет.

„ Присъдата е образец за две неща: един посланик не може да прави каквото си желае. Той има имунитет за дипломатическата си активност, само че не и за незаконните и терористични дейности, които е направил. Второто фундаментално нещо е признание отговорността на иранската страна. Тя се счита за виновна за дейностите, които можеха да доведат до убийството на няколко хиляди души “, съобщи прокурорът по делото Жорж-Енри Ботие. Трима други обвинени бяха също наказани на затвор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР