Белгийска компания има инвестиционно намерение за 1,1 млрд. евро за

...
Белгийска компания има инвестиционно намерение за 1,1 млрд. евро за
Коментари Харесай

Инвестиция за стотици милиони край Пловдив или нова афера с мними чужди бизнесмени?

Белгийска компания има капиталово желание за 1,1 милиарда евро за произвеждане на акумулатори. Това оповестиха на брифинг в Министерски съвет министър председателят Николай Денков и неговото вице Асен Василев дружно с представители на белгийската компания.
Прочетете още
Новината бе водеща във всички национални медии, като показаните планове бяха за инвестиция, която не помни България в последните години. С нея би трябвало да се разкрият над 1000 работни места в два съществени центъра на компанията Avesta Battery & Energy Engineering. Единият от тях в – Пловдив, където ще е развойната активност, а индустриалният модул край Стара Загора. Всичко това би трябвало да се развие сред 3 и 5 години.

На първия брифинг не стана ясно страната какво присъединяване ще има в тази инвестиция, само че сигурно ще има съществено поощряване както през парцели, по този начин и през финансови средства.

Проверка за активността и историята на компанията обаче буди безпокойствие дали шумно оповестената инвестиция няма да се окаже нова спекулация, с която да се изгубят държавни пари и парцели, а желанията им да не се осъществят.

Случаят доста прилича с  този на така наречен немски коли, които щяха да се строят край Ловеч от 2021 година. Тогава Кирил Петков като длъжностен министър представи  инвестицията. В следствие се окажа, че колата не е тъкмо немска, като компанията е с албански притежатели, български елементи, наши пари и план от 2017 година. В следствие в плана се демонстрираха и братя Домусчиеви, които се оказаха съществена движеща мощ в това  желание.

Белгийските вложители, докарани от Денков и Василев

Проверка на TrafficNews сподели, че зад Avesta Battery & Energy Engineering се крият скромни благоприятни условия, къса история и малко чиновници. В формалния уебсайт на компанията е записано, че тя е съществена през 2019 година от професор от Свободния университет в Брюксел Ношин Омар. Той взема решение да скъса с академичната си активност и да стартира многомилионен бизнес с акумулатори,предимно за електрически коли.

В портфолиото е обещано, че компанията има два офиса – в Белгия и Северна Македония, едвам 20 чиновници, като  осъществя и 25 плана в цяла Европа. 10 000 единици акумулатори пък е годишната продукция.



Прави усещане, че всички фотоси в уеб страницата на компания са 3D визуализации от архитектурни планове.

Централната на компанията пък е дадена на улица „ Ламброк ” в град Завентем до Бюрксел, където има огромни споделени офис здания, които се дават чартърен и има стотици регистрирани компании.  

Единственият индустриален обект, който е разгласен като инвестиция за 200 млн. евро в Белгия се намира в дребна индустриална зона до град Нинове.  Цехът на картите на „ Гугъл maps ” от май 2023 година обаче не наподобява приключен.



Офисът на компанията в този бизнес център в Белгия, където са ситуирани още стотици компании



 Цехът им в Белгия - фотография " Гугъл " май 2023

Инвестициите в Източна Европа

В последната година Avesta Battery & Energy Engineering се появяват все по-често в медиите в страни като Литва, Румъния и Северна Македония. Те влизат в полезрението и на „ Ройтерс ”, само че новините само са за започване на огромни планове.

Първата почнала инвестиция е в Северна Македония, където би трябвало да се построи цех за акумулатори за 40 млн. евро, който да разкрие 600 работни места, като се създават 300 000 единици на година. Очакваният старт на активността е 2024 година, само че повече по този начин и няма информация какво се е случило с нея.

В профила в “Linkedin ” на създателят на компанията Ношин Омар са споделени десетки вести за оповестяване на капиталовите им планове. Преди да стъпят в България, те са били посрещнати с огромна визита в Румъния.

През юни 2023 година на взаимен брифинг Ношин Омар заедно с министъра на стопанската система на Румъния Стефан-Раду Опреа афишират огромна инвестиция за 1,4 милиарда евро и 8000 работни места в румънския град Галац. По съществото си желанията са огледални като тези в България.



Активите на компанията

TrafficNews съумя да се снабди и с финансовите доклади на компанията, които са подадени в Брюксел. За 2022 година тя е заявила 25 млн. евро активи, като пасивите са на същата стойност. Предходната 2021-а година паричните потоци са 15 млн. евро.   В края на 2022 година компанията е отчела 2 млн. евро облага.



Как може страната да помогне  на вложителите?

На първо място не е ясно от кое място компания на едва 4 години и със скромни финансови благоприятни условия ще притегли капитал за над 2,5 милиарда евро, с цел да осъществя своите планове единствено в България и Румъния. Обявената инвестиция в България от 1,1 милиарда евро, може да получи сериозна помощ от страната още преди да стартира да строи каквото и да е.

Вероятно компанията ще бъде оповестена за вложител клас „ А ”, който може да получи парцели без търг. Друга опция е даже да се дадат безплатно терени с отстъпени права на градеж без да се добива собствеността върху  тях. Също да се построи инфраструктура до въпросните парцели. Участието на страната може да бъде и финансово.

Кръговата стопанска система е съществено застъпена в Плана за възобновяване и резистентност, като през него може да се привлекат съществени средства за подобен вид сегмент. 

Тепърва от държавното управление ще разгласят насърчителните  ограничения към Avesta Battery & Energy Engineering. Дали обаче компанията и вложителите ще получат по-щателна инспекция от страната, преди тя да тръгне да ги субсидира? Това също е въпрос, който следва да се обясни.

Очаквайте продължение!

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР