Бележка: Тази колонка е написана от истински човек, а не

...
Бележка: Тази колонка е написана от истински човек, а не
Коментари Харесай

Ричард Ран: Самозван елит иска да унищожи икономиката и свободата

„ Бележка: Тази колонка е написана от същински човек, а не от стратегия с изкуствен интелект “.

Подобни отводи от отговорност може да станат нормални в близко бъдеще – с появяването на ChatGPT на Open-AI, който може да написа есета или даже курсови работи. Роботите бързо поемат доста задания, които хората са считали за невъзможни за осъществяване от машина – в това число документално наличие, което се появява във вестници и на други места.

Помислете за работата, която сте правили в предишното и която може или скоро ще се прави от машини. Когато бях младеж, прекарах едно лято в млечна плантация, където вършех такива неща като повдигане на бали сено върху коли, задвижвани от трактор, и по-късно нареждане на същите бали сено в хамбара. Цялата тази мизерна работа от дълго време е автоматизирана – добре, че е по този начин. Средностатистическият фермер в този момент изхранва към 166 души, а през 1960 година те са били единствено 26. Докато учех, работех и като надзирател и касиер в супермаркет. Голяма част от тази работа в този момент се прави от клиентите на пунктовете за самообслужване.

Голяма част от производството, като да вземем за пример сглобяването на коли, от дълго време е автоматизирано, а превозът става все по-автоматизиран посредством самоуправляващи се камиони и леки коли. С всяка вълна от машини, заместващи хората, постоянно се появяват изказвания, че в бъдеще няма да има работни места - само че все пак постоянно се появяват нови работни места. През 1811 година в региона на Нотингам, Англия, стартира протест на текстилни служащи, известни като лудити, които се притесняват, че новите текстилни заводи ще унищожат работните им места. С течение на времето това име стартира да значи човек, който се опълчва на новите технологии, спестяващи труд.

Съединени американски щати са изправени пред любопитна обстановка, в която има така наречен дефицит на работна ръка, само че „ коефициентът на присъединяване на работната мощ “ понижава от март 2000 година насам, откакто се е повишавал през по-голямата част от предходните 30 години. Няма дефицит на работна ръка; има единствено дефицит на хора с нужните умения, които желаят да работят за заплатите, предлагани от предприятията. Много хора избират свободното време пред работата, защото финансовите изгоди, които получават от това, че не работят, надвишават изгодите след облагане с налози и загубата на независимост от непрекъснатата работа. Коефициентът на присъединяване в работната мощ се дефинира като „ броят на хората в работната мощ като % от гражданското неинституционално население, което работи или интензивно търси работа “. Той се смята за добър индикатор за цялостното положение на стопанската система.

Традиционно към 90% от мъжете на възраст сред 25 и 54 години са били в работната мощ. Тийнейджърите и младежите, които към момента учат, постоянно са имали по-нисък % на присъединяване в работната мощ от възрастните. Но в този момент имаме доста млади мъже, необвързани с учебно заведение или работа, и най-важното – с непокътнато семейство, които живеят от обществени помощи или от продажба на противозаконни опиати или осъществяване на други закононарушения.

Коефициентът на присъединяване в работната мощ при дамите е приблизително с към 12 пункта по-нисък от този при мъжете, а при чернокожите мъже е приблизително с към 4 пункта по-нисък от този при белите мъже. Въпреки това присъединяване на чернокожите дами в работната мощ е с към 3 пункта по-високо от това на белите дами. Това евентуално отразява обстоятелството, че процентът на подписаните бракове при чернокожите дами е по-нисък, в сравнение с при белите дами, което значи, че повече от тях би трябвало да се устоят сами.

Нивото на престъпността в Съединени американски щати се покачва след Втората международна война, като доближава своя връх при започване на 90-те години на ХХ в. и по-късно спада до последните няколко години. По-голямата част от закононарушенията, изключително насилствените, се правят от млади мъже на възраст 16-24 години. Никой не се опасява от жена на междинна възраст или по-възрастна от която и да е раса, от възрастен мъж или от малко дете, когато върви по тъмната улица зад тях. Още през 1973 година Джордж Гилдър (който е създател на значими и бестселъри в региона на стопанската система и технологиите) написа „ Сексуално самоубийство “, в която вярно планува и предсказва разпадането на фамилията и какво ще се случи с младите мъже, които към този момент не са под контрола на майка или мощен татко, който живее с тях, или брачна половинка. Докато дамите нормално са стабилизиращи и цивилизоващи, младите мъже, които не са под безстопанствен надзор, постоянно са мощно разрушителни както за обществото, по този начин и за самите себе си.

Сега сме останали с предприемачески хайлайф, който посредством потреблението на изкуствен интелект и други технологии реализира непостижим прогрес в биологичните и физическите науки. Тези достижения дават обещание да излекуват съвсем всички заболявания и даже да извърнат стареенето. Напредъкът в продуктивността, реализиран с помощта на химията и роботите, е на път да обезпечи задоволително средства за унищожаване на глада и човешката тежка работа.

Вместо да се радва на това огромно понижаване на човешката бедност, в университетите и медиите се появи мним хайлайф, който наподобява има желание да унищожи икономическата система, която е разрешила огромното благополучие, опциите и съпътстващите ги съществени свободи. Освен това има една незадоволително образована и недисциплинирана част от популацията, която се възползва от доста от достиженията на софтуерната гражданска война, само че не способства съвсем с нищо за нея. Ако се разреши на тези деструктивни и нефункционални елементи от популацията да се разрастват, те могат да срутен златния град на хълма. /БГНЕС

---------------

Ричард Ран е ръководител на Института за световен стопански напредък и на MCon LLC. Неговият разбор е оповестен във „ Вашингтон таймс “.
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР