Белащенци готвят нови протести. Този път причината не е в

...
Белащенци готвят нови протести. Този път причината не е в
Коментари Харесай

Белащенци готови за нови масови протести - този път заради строеж в Чинаровата гора

Белащенци готвят нови митинги. Този път повода не е в кариерите над обитаемото място, а издадено от община Родопи позволение за градеж в емблематичната за района Чинарова гора, поради създаване на път към частен парцел.

Местността е предпазена зона от преди повече от 10 години с издаването на заповед на министъра на екологията, изясни пред Дарик Павел Гимишев от Инициативния комитет на селото.

По думите му, през 2003-та година община Родопи урегулира една зона от гората и основава УПИ-та, които сега са частна благосъстоятелност. Новата улица е за точно за един от частните парцели и епредвидено да минава през Чинаровата гора.

Това значи, че 3 дка от гората, дърветата в която са на повече от 500 години, ще бъде унищожена, възмущават сехората от селото.

Проверка на Дарик сподели, че възложител на обекта е пазарджишката компания „ Нико Транс “, а реализатор – пловдивската „ Праймбилд 11 “.

От локалния Инициативен комитет са поискали от община Родопи и от Регионална инспекция за опазване на околната среда по Закона за достъп до информация цялата документи по проблема. От екологичната ревизия имат отговор, само че от локалната администрация към момента не.

Казусът провокира скандал на последната сесия на община Родопи. Кметът Павел Михайлов изясни, е направено предложение съществуващата улица, която момента минава през средата на предпазената територия, да бъде изместена. Идеята е да се построи ново трасе, отвън предпазената зона, което да обслужва съществуващите парцели, което да е с минимални размери - 5 метра улица и 1,25 метра тротоар.

Улицата ще е тупик и няма да навлиза в гората, безапелационен е Михайлов.

Според Инициативния комитет обаче, направените през последните години промени в предпазените елементи от Чинаровата гора и в зелената повърхност в съседство, на която се организира годишния събор на Белащица - с близо 50%, са единствено поради построяването на улицата.

В отбрана на гората хората от селото се готвят за нови всеобщи митинги.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР