Беларуският лидер Лукашенко казва, че е предупредил шефовете на Вагнер да „внимават“

...
Беларуският президент Александър Лукашенко каза, че е предупредил шефовете на
Коментари Харесай

Беларуският президент Александър Лукашенко каза, че е предупредил шефовете на руските наемници на Вагнер Евгений Пригожин и Дмитрий Уткин да внимават за възможни заплахи за живота им и настоя, че Вагнер бойци ще останат в Беларус след очевидната смърт на техните лидери в самолетна катастрофа.

Лукашенко, който помогна за сключването на сделката, според която бойци на Вагнер се оттеглиха мирно в Беларус след прекратения им бунт през юни, каза по това време, че е убедил Путин да не „унищожава“ Пригожин и неговите наемници.

Коментирайки очевидната смърт на Пригожин при самолетна катастрофа в Русия тази седмица, Лукашенко каза в петък, че шефът на Вагнер два пъти е отхвърлил опасенията, повдигнати за възможни заплахи за живота му.

Лукашенко каза, че по време на бунта той е предупредил Пригожин, че ще „умре“, ако продължи да марширува към Москва, на което според него Пригожин отговорил: „По дяволите – ще умра“.< /p>

Тогава, каза Лукашенко, когато Пригожин и Уткин, които помогнаха за намирането на Вагнер и също беше посочен като пътник в самолета, който се разби, дойдоха да го видят, той ги предупреди и двамата: „Момчета – внимавайте“.


От предупрежденията на Лукашенко, които бяха съобщени от беларуската държавна информационна агенция БелТА, не стана ясно кога е проведен този разговор с лидерите на Вагнер.

Лукашенко, както стар познат на Пригожин, така и близък съюзник на Русия, каза, че вярва, че Путин няма нищо общо със самолетната катастрофа.

„Познавам Путин: той е пресметлив, много спокоен, дори закъснял“, каза Лукашенко.

„Не мога да си представя, че Путин го е направил, че Путин е виновен. Просто е твърде груба и непрофесионална работа“, каза той.

Кремъл заяви в петък, че предположенията на Запада, че Пригожин е бил убит по негова заповед, са „абсолютна лъжа“, като същевременно отказа да потвърди окончателно смъртта на шефа на Вагнер, позовавайки се на необходимостта да се изчакат резултатите от теста.


Лукашенко също каза, че бойците на Вагнер ще останат в Беларус.

„Вагер е живял, Вагнер е жив и Вагнер ще живее в Беларус“, каза Лукашенко.

„Докато имаме нужда от това звено, те ще живеят и работят с нас“, каза той.

Вашингтонският мозъчен тръст, Институтът за изследване на войната (ISW), заяви, че коментарите на Лукашенко за Пригожин и сделката, която той сключи за прекратяване на бунта на Вагнер в Русия през юни, както и невинността на Путин в Очевидната смърт на шефовете на Wagner трябваше да укрепи имиджа му пред местната публика.

„Лукашенко рутинно се опитва да се представи като суверенен лидер въпреки текущата де факто окупация на страната [Беларус] от Русия и той вероятно се надява да попречи на вътрешната си публика да гледа на почти сигурното убийство на Пригожин от Путин като на едностранно отмяна на Кремъл на споразуменията, които той [Лукашенко] е сключил с Вагнер“, каза ISW.

„Лукашенко вероятно се надяваше да подчертае първоначалната сделка и пристигането на Вагнер в Беларус като примери за способността му да взема решения за сигурност на високо ниво извън диктата на Кремъл“, добави ISW.

Източник: Ал Джазира, Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР