Беларуски военни пристигнаха в Казахстан с 5 самолета, предаде news.bg,

...
Беларуски военни пристигнаха в Казахстан с 5 самолета, предаде news.bg,
Коментари Харесай

Беларуски военни пристигнаха в Казахстан с 5 самолета

Беларуски военни дойдоха в Казахстан с 5 самолета, съобщи news.bg, базирайки се на локалното издание Vласть. По-рано в страната бяха дислоцирани съветски военни от силите на доминираната от Русия Организация на Договора за групова сигурност (ОДКС).

Разполагането на непознати сили беше поискано от президента Касим-Жомарт Токаев, откакто локалните управляващи не съумяха да овладеят всеобщите митинги в страната.

Според интернационалната проверяваща група InformNapalm, Русия е изпратила в Казахстан елементи, които са взели участие в окупацията на Крим и в боевете в Донбас. Уточнява се, че става дума 45-а въздушно-десантна бригада със особено предопределение, за 98-а бригада на въздушно-десантните войски и за сили от Центъра за особено предопределение " Сенеж ".

Очаква се да дойдат и сили от Таджикистан и от Армения.

В медиите се появиха информации за яростна пукотевица и доста убити измежду протестиращите, само че не е прочут точният им брой.

Руската редакция на Би Би Си заяви, че в региона на Площада на републиката в центъра на остарялата столица Алмати митингът е завършил - стачкуващите са избити или са се разпръснали. В други елементи на Алмати към момента се стреля. Местната полиция твърди, че е отблъснала нахлуване против едно от районните ръководства, а нападателите са убити.

По-рано управляващите оповестиха, че при конфликтите са починали 18 чиновници на силовите структури, а 748 да потърпевши. По публични данни 2300 протестиращи са задържани.

Междувременно не престават протестните акции в други градове на страната.

Мобилният интернет остава блокиран в по-голямата част на страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР