Беларуската полиция арестува петима студенти в столицата Минск, съобщиха правозащитни

...
Беларуската полиция арестува петима студенти в столицата Минск, съобщиха правозащитни
Коментари Харесай

Беларуската полиция изведе студенти от сградата на университета, петима са арестувани

Беларуската полиция арестува петима студенти в столицата Минск, оповестиха правозащитни организации, представени от Ройтерс.

Видеоклипове, оповестени в обществени медии, демонстрираха безредни подиуми на задържане. Арестите бяха осъществени в постройката на държавния институт по филология в Минск. Преди няколко дни управлението предизвести студентите, че ще извика полицията, в случай че не спрат митингите си против противоречивото преизбиране на президента Александър Лукашенко.

Задържаните студенти са опитвали да покажат взаимност със свои сътрудници, арестувани по-рано през седмицата, оповестява Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Записи в обществените мрежи демонстрираха десетки студенти, които извършват дружно в хор протестния химн "Do You Hear the People Sing? " от мюзикъла "Клетниците ", до момента в който стоят пред червено-бяло знаме, което е емблема на беларуската съпротива. Други записи демонстрираха студенти, които се опълчват на полицията, до момента в който задържаните биват извеждани.

Говорителка на вътрешното министерство заяви, че арестите са част от административна процедура и не са свързани със събития, случили се през днешния ден.

Хиляди студенти участваха в митингите против преизбирането на Лукашенко, проведени в цяла Беларус на 1 септември, първия ден от образователната година.

Телевизия "Euroradio " сподели записи на студенти, които скандират "Срам " пред представители на университета след арестите. Десетки поданици на Минск се събраха пред университета в символ на взаимност със студентите.

Стотици се включиха още веднъж в митинг против преизбирането на Лукашенко в беларуската столица Минск през днешния ден, отбелязва АП. Специалисти от IT бранша и други протестиращи се включиха във "вериги на взаимност " в разнообразни елементи на града.

Беларуските управляващи започнаха специфични дейности против членовете на Координационния съвет, основан от деятели на опозицията след изборите, с цел да се опитат да договарят за предаване на властта. Миналата седмица двама негови членове получиха 10-дневни присъди по обвинявания в образуване на неразрешени митинги, а през вчерашния ден съд в Минск им даде нови 15-дневни присъди,

По-рано тази седмица шестима беларуски публицисти бяха упрекнати в присъединяване в забранен митинг, откакто бяха арестувани, до момента в който отразявали проява на студенти. Те могат да получат 15-дневни присъди, отбелязва АП, като напомня, че управляващите лишиха акредитациите на доста беларуски публицисти и депортираха задгранични представители на медиите.

Вчера двама известни телевизионни водещи, напуснали държавната телевизия в символ на взаимност с протестиращите, получиха 10-дневни присъди за присъединяване в неразрешени митинги.

"Те бият публицисти, съдят ги, лишават ги от пълномощията им и ги депортират. Законът не работи, те упрекват публицисти с камери, че координират митингите, съобщи Андрей Бастунец, началник на беларуския журналистически съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР