Беларуската писателка Светлана Алексиевич, носителка на Нобеловата награда за литература

...
Беларуската писателка Светлана Алексиевич, носителка на Нобеловата награда за литература
Коментари Харесай

В Беларус викат за разпит нобеловата лауреатка Светлана Алексиевич

Беларуската писателка Светлана Алексиевич, носителка на Нобеловата премия за литература за 2015 година, е призована за разпит от държавната следствена работа по престъпно дело против опозиционния Координационен съвет. Това заяви през днешния ден пресслужбата на съвета, основан от съперници на президента Александър Лукашенко след противоречивото му преизбиране на 9 август, породило всеобщи антиправителствени демонстрации в Беларус, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Според Ройтерс Алексиевич, която е член на управлението на Координационния съвет, ще бъде разпитана на следващия ден в Беларуския следствен комитет.

Създаването на опозиционния Координационен съвет на 14 август бе по самодейност на претендента за президент на Беларус Светлана Тихановска. Тя не призна оповестените от ЦИК резултати от вота, съгласно които Лукашенко е избран отново с 80,10 на 100, а тя има едвам 10,12 %. На 11 август Тихановска избяга в Литва. Преди това от щаба на обединената съпротива оповестиха, че в съвета ще влязат 70 индивида и задачата му е да обезпечи предаването на властта.

В четвъртък предходната седмица основната прокуратура на Беларус стартира наказателно дело за апели за завладяване на властта. Двама членове на управлението на опозиционния съвет - Олга Ковалкова и Сергей Дилевски - бяха арестувани през днешния ден от милицията за организирането на забранен протест.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР