Беларуската опозиция ще поиска от ЕС да признае валидността на

...
Беларуската опозиция ще поиска от ЕС да признае валидността на
Коментари Харесай

Беларуската опозиция ще иска от ЕС да признае емигрантските паспорти

Беларуската съпротива ще изиска от Европейски Съюз да признае валидността на паспортите на жителите на страната, издавани на емигрантите зад граница.

Това съобщи пред Европейския парламент в Страсбург живеещата в заточение в Литва опозиционна лидерка и някогашна кандидат-президентка Светлана Тихановска.

Наскоро диктаторът Александър Лукашенко подписа декрет, съгласно който живеещите в чужбина беларуси могат да възобновяват паспортите си единствено в своята татковина.

В момента се работи върху издаването както на беларуски, по този начин и на съветски емигрантски документи, сподели Тихановска. Ако Европейски Съюз ги признае, притежателите им ще могат гладко да пътуват с тях из Европа.

Според опозиционерката през последните години е станало ясно, че вирусът на тиранията може да мутира в раковото обучение на войната. Но за разлика от войната в Украйна, тази в Беларус е тиха. Целта на Кремъл обаче остава същата - да трансформира Беларус в съветска колония. Лукашенко оказва помощ за това на сътрудника си Владимир Путин.

„ Терорът, който разпростряха против народа на Беларус, е мощен, само че никакъв Комитет за Държавна сигурност (на СССР), никаква група „ Вагнер “, никакъв гнет не могат да убият желанието за независимост “, уверена е Светлана Тихановска.

По думите ѝ в нейната татковина има доста тихи герои. Много от тях са наказани на затвор. Сред тези хора е и нейният брачен партньор Сергей Тихановска – също някогашен кандидат-президент. Той е наказан на 19 година затвор. Тихановска няма никаква новина от него към този момент половин година.

Светлана Тихановска съобщи, че воин е и нейната 7-годишна щерка Агния. Наскоро детето помолило майка си за пари. На въпроса за какво са ѝ момиченцето дало отговор, че желае да купи танк и да освободи татко си.

„ Всяка седмица тя написа картички на своя татко, само че не получава никакъв отговор. За мен тя е моята дребна героиня “, показа Тихановска.

Беларусите всеобщо се съпротивляват на терора. Много учители да вземем за пример отхвърлят да учат децата на държавната идеология. 

„ Дори да се приказва на беларуски език е акт на подвиг. Един музеен служащ, който изнесе лекция на него, бе разпитван за екстремизъм “, сподели опозиционната лидерка.

Всички в Беларус знаят, че борбата за Украйна е и борба за тях.

„ Дойдох да помоля за вашата поддръжка за европейското бъдеще на Беларус. Беларусите чакат да чуят от вас, че страната им няма да бъде дадена на Путин като утешителна премия “, обърна се Тихановска към евродепутатите.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР