Беларуската опозиционна лидерка Светлана Циханоуска предупреди хората в страната си

...
Беларуската опозиционна лидерка Светлана Циханоуска предупреди хората в страната си
Коментари Харесай

Светлана Циханоуска предупреди, че е възможен всеки сценарий след слухове, че Лукашенко е болен

Беларуската опозиционна лидерка Светлана Циханоуска предизвести хората в страната си и интернационалната общественост да бъдат " готови за всеки сюжет " на фона на клюки, че президентът Александър Лукашенко е болен.

Държавните институции и медии към момента не са коментирали изказванията. Циханоуска е критик и политически съперник на Лукашенко. Според нея тоталитарният водач е откраднал успеха от нея на президентските избори в Беларус през 2020 година Днес тя живее в заточение в резултат на тежките репресии на режима му.

" Има доста клюки за здравословното положение на диктатора Лукашенко ", написа Циханоуска, в Туитър в понеделник. " За нас това значи единствено едно: би трябвало да бъдем добре готови за всеки сюжет. За да обърнем Беларус по пътя на демокрацията и да предотвратим намесата на Русия. Нуждаем се от дейна и бърза реакция от страна на интернационалната общественост ".

Лукашенко не се е появявал на обществени места от 9 май, когато участва на тържествата по случай Деня на успеха в Москва и Минск, само че пропусна обяда, проведен от близкия му съдружник Владимир Путин.

На 14 май той не се появи на церемонията в беларуската столица по случай Деня на националното знаме, герба и химна на страната. Министър-председателят на Беларус Раман Халучанка прочете тирада от името на Лукашенко по време на тържеството.

През последните три седмици 68-годишният Лукашенко пропусна и други обществени събития, само че няма публично изказване по отношение на здравословното му положение или аргументите за отсъствието му. От пресслужбата на Лукашенко споделиха единствено, че той продължава да работи " с документи ".

В понеделник представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че е най-добре да се наблюдават формалните изказвания на беларуските управляващи във връзка с слуховете за неприятното здраве на Лукашенко.

Някои съветски и беларуски публицисти допуснаха след появяването на Лукашенко в Москва по случай Деня на успеха, че той наподобява не е добре. Смята се, че беларуските държавни медии заобикалят тематиката, като оповестяват най-вече за предходни действия на Лукашенко. В репортаж за Деня на националния байрак, герб и химн държавният ефирен канал АНТ показа фрагменти от обръщението на Лукашенко към Съвета за сигурност на 28 февруари.

На 15 май държавният ефирен канал BT-1 не отрази слуховете за заболяване на Лукашенко и пусна фрагменти за откриването на търговски обект в Москва и резултатите от президентските избори в Турция.

Други държавни телевизионни стратегии ограничиха изображенията на Лукашенко до пътуването му до Москва на 9 май, а държавната осведомителна организация БелТА разгласява публикация за неговата " алегорична седмица ", в това число полагането на венец пред паметника на Деня на успеха в Минск след завръщането му от Москва и позитивния му отговор на поканата да участва на събитие на Организация на обединените нации през септември.

Външни медии, които отразяват събитията в Беларус, оповестиха в събота, че Лукашенко е дошъл в Републиканския клиничен медицински център в Минск и че пътищата към болничното заведение са били блокирани, до момента в който кортежът му се приближавал, а по маршрута са стояли сили за сигурност. Тази информация също не е публично доказана от управляващите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР