Беларуската охранителна компания GardService, единствената, на която е разрешено да

...
Беларуската охранителна компания GardService, единствената, на която е разрешено да
Коментари Харесай

И Лукашенко прави частна армия, която да прати в Украйна - Свят

Беларуската охранителна компания GardService, единствената, на която е позволено да има огнестрелно оръжие с декрет на Александър Лукашенко, е нараснала неколкократно личния състав си и се приготвя да взе участие във военни интервенции. Това заяви за Дойче веле представителят на Обединения временен кабинет на Светлана Тихановска Валери Сахашчик, който дава отговор за защитата и сигурността.

По негова информация GuardService се основава по модела на ЧВК Вагнер на Евгений Пригожин, а бойците ѝ се образоват към този момент от няколко месеца.

Валери Сахашчик счита, че чиновниците на GardService са подготвени да вземат участие във военни интервенции, като тренировките се организират на няколко беларуски полигона.

" Знам, че офицери от 5-та бригада " Специални сили " (базирана в Марийна Горка, Минска област - бел. ред.) образоват чиновниците на GardService на своя полигон. Освен това компанията е заела базата на някогашния център за специфична подготовка на Динамо; там също се организират дейни интервенции ", споделя представителят на беларуската съпротива. 

Според него броят на чиновниците се е нараснал доста в последно време. Сахасчик пресмята, че щатът вече може да е повече от хиляда души.

" Обучението и набирането на личен състав продължава от месеци. Личният състав е увеличен с офицери, сержанти и бойци, които са служили в силите за специфични интервенции и специфичните елементи на правоохранителните органи на Беларус ", сподели той.

Според него силите на GardService могат да бъдат употребявани в диверсионни и разследващи групи, а по-късно и за набези като наемници по модела, натрапен от съветската частна военна компания (ЧВК) " Вагнер ". 

Валерий Сахашчик съобщи по-рано, че Владимир Путин " е вложил доста сериозна сума пари " в GardService и основава " беларуски аналог на Вагнер ".

Анонимен чиновник на GardService твърди, че в края на юли и август инструктори от ЧВК " Вагнер " са пристигнали в Минск, с цел да образоват чиновниците на компанията. Според слуховете на беларуските наемници е обещана заплата от 3700 евро и тлъсти командировъчни.

Частната охранителна компания GardService се появи в Беларус през юни 2020 г.Президентът Александър Лукашенко позволи на нейните чиновници да носят, съхраняват и употребяват служебно и лично оръжие, както и специфични средства и физическа мощ " в сходство с открития от закона ред за военизирана отбрана ". Тези привилегии, които компанията е получила, не са инцидентни. Според запознати GardService е основана въз основата на частна компания Globalcastom Management, един от притежателите на която е брачната половинка на тогавашния шеф на президентския отдел Виктор Шейман.

" Очевидно преди президентските избори е била нужна частна конструкция при положение на не изключително удобен за Лукашенко сюжет. В Комитет за Държавна сигурност (на СССР) са наети някогашни ветерани от правоохранителните органи, службата за сигурност на президента, специфичните сили, специфичните елементи на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), Министерство на вътрешните работи, Държавния граничен комитет ", споделя журналистът от беларуския проверяващ център Алиаксей Карпеко.

Ръководител на компанията е Евгений Чанов, някогашен боец от бригадата със особено предопределение, шеф по сигурността на " Белгеопоиск ", която изследва Централна Азия и Африка. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР