Беларус създава ново формирование на доброволчески сили за териториална отбрана, съобщава

...
Беларус създава ново формирование на доброволчески сили за териториална отбрана, съобщава
Коментари Харесай

С доброволчески отряди Лукашенко учи всеки в Беларус да борави с оръжие

Беларус основава ново формирование на доброволчески сили за териториална защита, съобщава " Ройтерс ".

Президентът на страната Александър Лукашенко изясни, че задачата е всеки да знае по какъв начин да " борави с оръжие ", да има подготвеност да отговори на експанзия и да поддържа публичния ред в спокойно време.

" Ситуацията не е лесна. Неведнъж съм казвал: всеки мъж - и освен мъжете - би трябвало да може най-малко да борави с оръжие. Най-малкото, за да отбрани фамилията си при потребност, дома си, личната си земя и, в случай че е належащо, страната си ", акцентира Лукашенко на съвещание на Съвета за сигурност.

Лукашенко, който разреши на Русия да употребява Беларус като плацдарм, с цел да изпрати войски в Украйна преди година, постоянно е казвал, че армията му ще се ключи във военните дейности единствено в случай че страната бъде нападната. Той означи и че " опитът " в Украйна изисква спомагателна отбрана.

" В случай на експанзия отговорът ще бъде бърз, недопечен и съответен ", увери през вчерашния ден Лукашенко.

Министърът на защитата Виктор Хренин съобщи, че силите за териториална защита ще наброяват 100 000-150 000 доброволци или повече, в случай че е належащо. Предвижда се да има такова паравоенно формирование идеално във всяко село и град.

Професионалната войска на страната включва към 48 000 бойци и към 12 000 военнослужещи на държавните граници.

Начело на Беларус от 28 години, Лукашенко е най-дълго управлявалият водач в Европа. Той обаче зависи от Русия политически и икономически и точно поддръжката на съветския президент Владимир Путин му оказа помощ да задържи властта при всеобщите продемократични митинги в страната през 2020 година

Зависимостта на Миск от Москва ускори страховете в Киев, че Путин ще окаже напън върху Лукашенко да се причисли към нова наземна атака и да отвори нов фронт в съветската инвазия в Украйна.

" Елементите на Студената война - конкуренцията във въоръжаването и нуклеарното изнудване от страна на водачите на обособени западни страни, се върнаха в актуалния интернационален дневен ред ", означи през вчерашния ден Лукашенко.

Европейският съюз, Съединените щати и други постановиха наказания за милиарди долари на някогашната руска страна поради поддръжката ѝ за войната на Русия против Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР