Беларус одобри промени в конституцията си, които ще променят неядрения

...
Беларус одобри промени в конституцията си, които ще променят неядрения
Коментари Харесай

Беларус одобри с референдум връщане на ядрените оръжия и доживотен имунитет за Лукашенко

Беларус утвърди промени в конституцията си, които ще трансформират неядрения статут на страната. Решението беше взето, откакто в неделя в страната се организира референдум.  

Измененията във висшия закон могат да върнат нуклеарните оръжия на територията на Беларус за първи път от разпада на Съветския съюз насам. Те плануват и пожизнен имунитет от правосъдно гонене на президента Александър Лукашенко, откакто той напусне поста.

Новината идва дни след нахлуването на съветски войски в Украйна и нареждането на съветския президент Владимир Путин военните да приведат нуклеарните си сили в „ специфична подготвеност “. Минск е един от най-близките съдружници на Москва и от територията на Беларус огромна част от съветските военни нахлуха в Украйна и се насочиха към столицата Киев.

В деня на вота Лукашенко съобщи, че може да изиска от Русия да върне нуклеарните оръжия в страната. „ Ако вие трансферирате нуклеарни оръжия в Полша и Литва, до нашите граници, тогава аз ще се обърна към Путин да върне нуклеарните оръжия, които подарих без никакви условия “, съобщи Лукашенко, обръщайки се към западните сили.

Беларус наследява инфраструктурата на руските нуклеарни оръжия след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година Те са трансферирани на Русия и все още страната не има никакви оръжия за всеобщо заличаване.

По данни на „ Ройтерс “, 65,2% от жителите, взели присъединяване в референдума, са дали своят вот в поддръжка на измененията. Резултатът от вота беше предстоящ поради строгия надзор на ръководството на президента Александър Лукашенко.

Според ръководителя на Централната изборна комисия в Беларус Игор Карпенко изборната интензивност за вота е 78,63%. За да влязат в действие, измененията би трябвало да получат поддръжката на най-малко 50% от гласувалите, а изборна интензивност да е над половината от електората.

Западът към този момент разгласи, че няма да признае резултатите от референдума, който се организира на фона на огромни репресии против съперници на държавното управление. Той беше и причина за антивоенни митинги в няколко града в Беларус. По данни на правозащитни деятели - близо 290 души са били арестувани.

Масови митинги избухнаха през 2020 година, откакто съперници на президента Лукашенко оспорваха резултатите от президентските избори и го упрекнаха във подправяне на вота. Неговият конкурент на изборите през Святлана Тихановская прикани жителите на Беларус да употребяват сегашния референдум като метод да стачкуват против съветската инвазия в Украйна.

Тя напусна Беларус ден след президентските избори и от този момент живее в заточение. Последователно Тихановская приканва Европейски Съюз, Съединени американски щати и други западни страни да се ангажират повече със ориста на страната ѝ.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР