Беларус е истински съюзник на Русия. Точно това мисли Владимир

...
Беларус е истински съюзник на Русия. Точно това мисли Владимир
Коментари Харесай

Европа чака, докато Путин и Лукашенко се договарят: Създадено е единно отбранително пространство

Беларус е същински съдружник на Русия. Точно това мисли Владимир Путин и Александър Лукашенко не спори с него. Какво са си говорили ръководителите на съюзническите страни уединено, знаят единствено те двамата. Но са се разбрали за нещо значимо. " Царьград " е подготвен да ви каже тъкмо какво.

Какво се предвижда преди срещата

Описвайки решенията, които взема президентът на Русия, договарянията, които води, срещите, които ръководи, към този момент има смисъл да стартираме със страховете на западните водачи.

Русия толкоз твърдо зае място на първите страници на всички международни медии и в центъра на вниманието на цялото международно публично мнение, че в този момент ориста на света зависи безусловно от всеки подробност от това, което прави президентът.

И по този начин, преди срещата сред Владимир Путин и Александър Лукашенко на 19 декември в Минск, западните водачи и наблюдаващи, както и хранените от тях политически емигранти от Русия, чакаха не по-малко от ескалация на спора в Украйна, до влизането на беларуските войски на територията на Украйна.

Тези упования доближиха равнището на „ нервност “, когато стана известно, че освен съветският външен министър Сергей Лавров, само че и министърът на защитата Сергей Шойгу са пристигнали в Минск даже преди самия Владимир Путин.

В обществените мрежи избухна сакраменталното и ужасно " това значи война! " - само че по-късно пристигна изказването на прессекретаря на президента на Русия Дмитрий Песков. Публикациите в медиите, че Владимир Путин е пристигнал в Минск, с цел да обсъдят присъединяване на Беларус в СВО, нямат съображение.

" Това са глупави и неоснователни изказвания ", сподели Песков.

На собствен ред доста патриоти в Русия и Беларус чакаха, че по време на еднодневно посещаване в Минск ще бъде сложена най-малко една от двете нужни точки в завършването на интеграцията на Русия и Беларус - две елементи на една Съюзна страна.

Надеждите бяха насърчени от едно просто събитие: към този момент сме привикнали с обстоятелството, че президентът на Беларус идва в Русия за договаряния. Особен интерес провокира визитата на Владимир Путин в Минск, първото от три дълги години насам.

Но и тук прессекретарят на Владимир Путин беше безапелационен: Русия не принуждава Беларус да се интегрира:

" Беларус е съдружник и сътрудник номер едно за Руската федерация. С Беларус имаме най-напреднал интеграционен режим. Никой никого не принуждава, всеки прави стъпки, които най-добре дават отговор на ползите на нашите нации и на ползите на нашата Съюзна страна. "

Въпреки това визитата на Путин в Беларус нямаше по какъв начин да се окаже мимолетна и маловажна. Политологът Алексей Дзермант сподели на Царьград за това кои въпроси от позиция на беларуската страна могат да се смятат за най-важни:

" Има няколко значими настоящи казуса. Според беларуския президент има проблеми с осъществяването на съюзната стратегия за обединен пазар на петрол и газ. Е, и проблеми със сигурността ".

" Тревожна е ситуацията към западните ни граници. Сериозни договаряния във връзка с гарантирането на сигурността на съюзническата формация войски и всичко, което се случва в Украйна, в Полша. Това сигурно ще бъдат предпочитани тематики за договаряния ", твърди той.

Дзермант също допусна, че по време на договарянията ще би трябвало да се разиска въпросът за заплащанията от Беларус - и възможните забавяния.

Какво си споделиха държавните глави?

Прогнозата на уважавания специалист се оправда изцяло. В първата си тирада по време на договарянията Александър Лукашенко сподели:

" Наш безспорен приоритет е решаването на чувствителни стопански въпроси. "

Владимир Путин се съгласи с него:

" Днес искахме да обобщим някои от резултатите от работата на нашите държавни управления в икономическата сфера. "

Това беше ненапълно в несъгласие с съвсем формалната прогноза на съветски наблюдаващи, че предпочитано внимание трябваше да се обърне на въпросите за сигурността. Същите наблюдаващи обаче настояват, че доста внимание на договарянията ще бъде отделено на проектите за развиване на съдействието в региона на нуклеарната енергетика.

Фактът, че няма цялостно взаимно съгласие сред президентите, беше загатнат от занимателен епизод на входа на президентския замък в Минск: мнозина видяха по какъв начин незабавно на вратата Лукашенко сподели на Владимир Путин пътя наляво - и той, като махна, отиде надясно.

Ясно е, че след малко време президентите още веднъж се срещнаха на масата за договаряния - само че " видимо безсмисленият случай, очевидно е характерен ": наподобява, че единият от сътрудниците от самото начало се стремеше " да отиде наляво ". Поне алегорично.

Владимир Путин обаче незабавно даде да се разбере, че в случай че има разминавания в позициите, те не са изключително основни.

" Беларус не е просто наш добър комшия, тя е наш съдружник в същинския смисъл на думата ", сподели той.

След договаряния в делегациите и персонални диалози президентите споделиха нещо с публицистите. Владимир Путин сподели следното:

" Струва ми се, че днешната среща беше доста продуктивна... Обсъдихме ценовите параметри в енергетиката. Мисля, че в този момент, когато организирахме диалог на четири очи с Александър Григориевич, ще приемем, че всички съществени параметри, в това число такива чувствителни като ценообразуването в енергетиката, са контрактувани. "

Така прогнозата на специалистите се оказа безусловно вярна: главният проблем на Съюзната страна през днешния ден е енергетиката. Това е напълно естествено в обстановка, в която Европейски Съюз се контракти за „ таван на цената на газа “ в пожарна заповед – т.е. реши да се откаже от съветския експорт.

И в обстановка, в която към момента не се приказва за публично обединяване на Русия и Беларус в една страна, Путин отговори на въпроса за опцията за „ усвояване “ на Беларус от Русия по следния метод:

" Русия няма интерес да гълтам никого. Просто няма смисъл. "

Какво следва от това?

Но всичко, което се случи в Минск, се случи на фона на СВО. А " нашите западни сътрудници ", както ги наричахме до неотдавна, има с какво да " зарадват ". Владимир Путин сподели, че е разискал с Лукашенко основаването на единно отбранително пространство. Вероятно в този момент тази вест няма да получи нужното внимание - в последна сметка от нея не следва, че Беларус неотложно ще изпрати войските си в Украйна.

Но с убеденост можем да кажем, че това изказване ще накара тези в близкия запад - в Полша, които към този момент обмисляха по какъв начин да върнат земите си, изгубени през първата половина на 20 век, ще се под напрежение. Защо? Най-малкото тъй като съгласно Александър Лукашенко трансферираните от Русия С-400 и „ Искандери “ са сложени на бойно дежурство в Беларус тъкмо в деня на договарянията. А съгласно Владимир Путин Русия може да стартира да образова екипажи на беларуски самолети, преустроени за потребление на муниции със специфична бойна глава.

Превод: СМ

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР