Бежанец от талибанския режим в Афганистан у нас е бил

...
Бежанец от талибанския режим в Афганистан у нас е бил
Коментари Харесай

ОТВРАТ: Български полицаи биха, ограбиха и изгониха от страната бежанец от Афганистан

Бежанец от талибанския режим в Афганистан у нас е бил изпъден изцяло нелегално и е бил обичай неведнъж от чиновници на Министерство на вътрешните работи шефа в оставка Бойко Рашков. За скандалния случай оповестиха няколко организации, занимаващи се с правата на лицата с филантропичен статут у нас.

„ Мислих си, какъв брой прелестни са едни обувки, не може в никакъв случай да има грозни обувки в този свят, всички обувки са красиви ". Думите са на афганистанец, отхвърлен по изключително позорен метод към територията на Турция на 27-28 април тази година, заставен да върви необут с кървящи крайници в продължение на дни.

През юни той се обръща към организацията " Каритас " в София със сигнал, че е станал жертва на наложително изтласкване от България, към този момент предоставила му протекция.

" Случаят на господин А.Х. синтезира откритата процедура на изключително тежки нарушавания на главните човешки права на българо-турската граница, изразени в над 150-те сигнала, получени в неправителствения бранш единствено за тази година, както и още 1,681 случаи засягащи 23,742 лица, установени на същата граница от Български хелзински комитет в границите на тристранния механизъм за наблюдаване за интервала от 1 януари до 30 юни 2022 година

На 27 и 28 април 2022 според неговите изказвания господин А.Х. е бил трикратно
изведен не по открития ред и не на откритите за това контролно-пропускателни
пунктове от България към територията на Турция след полицейска инспекция, при която незаконосъобразно и без надлежна процедура му е била отнета българската персонална карта.

След това е препредаван на разнообразни чиновници от Министерство на вътрешните работи, бил му е нанесен неколкократен побой, бил е без дрехи по долни дрехи и са му отнети облеклата, обувките, парите и телефона, като е бил оставен в безпомощно и унизително положение.

През последвалите на турска територия задържане и престой в център за незаконни мигранти, а след това и затвор, господин А.Х. се е намирал в непосредствена заплаха от депортиране в Афганистан – страната, от която е избягал и поради което събитие е получил протекция и статут в България.

Описаните от господин А.Х. условия се случват при негов опит да помогне на по-малкия си брат, влезнал със строшен крайник в България през сухоземната ни граница, с цел да доближи до регистрационно-приемателен център на Държавната организация за бежанците (ДАБ), където да съобщи настояването си да получи интернационална протекция.

Непълнолетният брат на господин А.Х. със строшен крайник е бил отхвърлен дружно с него в Турция при същото отношение.

Описаният случай на господин А.Х. се разграничава от останалите сигнали по това, че заявителят е с изцяло открита идентичност, с предоставена протекция в Република
България, съумял е да се завърне легално в страната ни, споделените от него събития съдържат детайлности и елементи с висока степен на меродавност.

По случая се приготвя сигнал и до прокуратурата, за развиването на който ще ви осведомяваме навреме, прецизират от БХК и " Каритас ".

И допълват:

" Вследствие на подаден сигнал по съответния случай службата на Омбудсмана на Република България също е подхванала лично следствие.

Като организации, работещи за отбрана на съществени човешки права и полезности в страната ни, изрично се противопоставяме на осъществяваните насилствени, незаконосъобразни дейности по границите на Република България, които затвърждават съмнението не просто за обособени нарушавания на надвишили пълномощията си гранични чиновници, а за одобрена институционална процедура и държавна политика.

Кризите ни слагат на честен кръстопът, където сме изправени пред това да създадем своя цивилизационен избор. Въпросът за насилствените отблъсквания е въпрос, за който няма несъответствуващ миг да се запитаме накъде желаеме да вървим и дали сходни случаи дават отговор на визиите ни за европейска правова страна.

Описаният случай за следващ път повдига въпроса за методите и средствата, с които се охранява държавната ни граница, както и за нуждата от належащи нормативни и на практика промени, които да основат изцяло законни начини за законен достъп до територия и процедура на хората, които търсят леговище и протекция.

Считаме, че основаването на правни благоприятни условия за законен достъп до територията на Република България при планувани в закона условия е единственото вярно решение, което да послужи както за предварителна защита на проведената престъпност по каналджийство и трафик на хора в полза на националната сигурност и публичния ред, само че по този начин също и за ефикасна отбрана на правата на най-уязвимите хора, нуждаещи се от протекция и леговище ".

ПОДКРЕПЯЩИ ОРГАНИЗАЦИИ:
КАРИТАС СОФИЯ
ФОНДАЦИЯ „ МИСИЯ КРИЛЕ “
ФОНДАЦИЯ „ ЦЕНТЪР ЗА ПРАВНА ПОМОЩ – ГЛАС В БЪЛГАРИЯ “
ФОНДАЦИЯ „ ДОСТЪП ДО ПРАВА – ФАР “
БЪЛГАРСКИ ХЕЛЗИНСКИ КОМИТЕТ
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР